'Roep Titus Brandsma uit tot patroon van de journalisten'
Een 60-tal journalisten, waarvan Tertio-hoofdredacteur Emmanuel Van Lierde tot de vier initiatiefnemers behoort, en internationale mediaprofessionals vragen in een open brief aan paus Franciscus om de Nederlandse journalist en karmeliet Titus Brandsma (1881-1942) voor te dragen als patroon van de journalisten. Brandsma werd in 1942 in het concentratiekamp Dachau vermoord. Hij heeft veel betekend voor de katholieke gemeenschap in de Lage Landen, maar zijn journalistieke werk springt te midden van al zijn bezigheden toch in het oog. Hij was hoofdredacteur van een krant, spande zich in voor de modernisering en professionalisering van de katholieke dagbladpers in Nederland én ijverde voor betere arbeidsvoorzieningen en de oprichting van een beroepsopleiding voor journalisten, schrijven de ondertekenaars.
Geen podium voor nepnieuws
Pater Brandsma deed zijn werk in de context van het opkomend fascisme en nazisme in Europa. Hij verzette zich in woord en daad tegen de taal van haat en verdeeldheid die ook toen gemeengoed werd. Wat we nu ‘nepnieuws’ noemen, verdiende in zijn optiek geen podium in de katholieke pers; hij bepleitte met succes een bisschoppelijk verbod op het afdrukken van nationaalsocialistische propaganda in katholieke dagbladen.
Wij, katholieke journalisten, herkennen in Titus Brandsma een vakgenoot en geloofsgenoot van formaat. Iemand die deelde in de diepere missie die de journalistiek in de moderne tijd zou moeten drijven.
Titus Brandsma, die behoorde tot de karmelietenorde, werd begin 1942 in het door Duitsland bezette Nederland gearresteerd door de Gestapo en naar het concentratiekamp Dachau gestuurd. Daar werd hij op 26 juli van hetzelfde jaar omgebracht door een dodelijke injectie. Brandsma werd in november 1985 door paus JoannesPaulus II zalig verklaard. De liturgische herdenking van de martelaar is op 27 juli.