Roepingen: Als de barmhartige samaritaan niet meer langskomt

Paus Franciscus vroeg vandaag aan zusters om als een moeder met zorg en tederheid over Gods kinderen te waken.
25/05/2023 - 16:11

De paus heeft vandaag tijdens een ontmoeting met de Kleine Missionarissen van Naastenliefde, ook bekend als de Dochters van Don Orione, een mooie beschouwing gegeven over het godgewijde leven. Daarin vertelde hij dat zusters moeders zijn van de allerarmsten, vol aandacht en tederheid.

Een stuk brood dat gedeeld is met een glimlach, smaakt veel beter dan een gerecht dat misschien verfijnd is, maar gekruid met een gebrek aan liefde.

Franciscus vroeg de zusters om het vuur van de barmhartige samaritaan dat gekruid is met warmte, tederheid en broederschap en dat in schril contrast staat met de kilheid die wij vaak in onze samenleving aantreffen levendig te houden.

(vervolg na de afbeelding) 

Franciscus sprak de zusters met een mooie toespraak moed in
Franciscus sprak de zusters met een mooie toespraak moed in © Vatican Media

De Heilige Vader verwees naar het drievoudige motto van stichter Don Orione

  • Verenigd zijn met Jezus, 
  • dicht bij de broeders 
  • en actief in dienstbaarheid.

Door de navolging daarvan vinden zusters aansluiting bij de geest van de allereerste leerlingen van Jezus. Waar het om gaat is dat wij ons de levenswijze van Jezus eigen maken, dat wij zijn geest in ons laten werken en dat wij ons aan hem toevertrouwen. Dat moet tot uitdrukking komen in een vurig geloof dat ook rondom kan schijnen. Wees als een moeder. Dat is het grootste geschenk dat wij kunnen geven aan de kinderen die ons door God zijn toevertrouwd en wees altijd uw broeders nabij. Dat moet zoals bij de stichter ook uitnodigen tot het bedenken van onverwachte oplossingen en remedies, zelfs in moeilijke situaties of bij het onbegrip van anderen.

Bron: VIS