Rome krijgt facelift voor Jubeljaar 2025

Dat beloofde burgemeester Roberto Gualtieri aan paus Franciscus tijdens een audiëntie op vrijdag 5 januari. Bekijk alvast het vernieuwde Piazza Pia.
21/08/2024 - 18:26
Piazza Pia wordt een grote voetgangerszone die het Vaticaan verbindt met de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) en met zicht op de Tiber
Piazza Pia wordt een grote voetgangerszone die het Vaticaan verbindt met de Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) en met zicht op de Tiber © Roma Servizi per la Mobilità

2025 wordt een Heilig Jaar of Jubeljaar. Die vinden in principe om de 25 jaar plaats en op de eeuwfeesten van het sterfjaar van Jezus (33). Na 2025 zijn de volgende Jubeljaren dus 2033 en 2050. Het Grote Jubeljaar 2000 trok meer dan 25 miljoen pelgrims naar Rome. Volgend jaar worden er wel 35 miljoen verwacht. 

Tijdens de Te Deum-viering op 31 december had paus Franciscus de stad Rome nog opgeroepen om een stad van hoop te worden en bezoekers van een goed welkom te verzekeren. Hij vroeg bijzondere aandacht voor ouderen en mensen met fysieke beperkingen zodat ook zij de schoonheid van het eeuwige en universele historische centrum van Rome zouden kunnen waarderen. Concreet vroeg de paus om betere functionaliteit en levensomstandigheden voor burgers en bezoekers.

Tijdens een audiëntie van een half uur met de paus mocht burgemeester Roberto Gualtieri de projecten toelichten die van Rome een leefbaarder stad moeten maken tegen 2025. 184 belangrijke urbanisatieprojecten voor een totale investering van 2 tot 4 miljard euro moeten een kwalitatieve sprong voorwaarts zijn in termen van verfraaiing en gebruik van de ruimte, aldus burgemeester Gualtieri. 

Van de vele verbeterprojecten voor het Jubeljaar liggen er vijf grote dicht bij het Vaticaan. 

  1. De transformatie van Piazza Pia tot een groot voetgangersgebied dat het Vaticaan zal verbinden met het nabijgelegen Castel Sant’Angelo en met uitzicht op de rivier de Tiber. Volgens burgemeester Gualtieri een juweeltje
  2. Ook Piazza Risorgimento, ongeveer tien minuten lopen ten noorden van het Sint-Pietersplein, wordt aan de Vaticaanse kant een voetgangersgebied met ondergrondse parkeerplaatsen en een ondergrondse doorgang die pelgrims naar het Vaticaan leidt.
  3. De Via Ottaviano, een straat die loopt van het Sint-Pietersplein naar het dichtstbijzijnde metrostation, wordt autovrij, met een breder voetpad naast de tramweg. Er komt ook nieuwe verlichting.
  4. Verbetering van het pad Passeggiata del Gelsomino dat leidt van het Stazione San Pietro, het treinstation dat het dichtst bij het Vaticaan legt, over de Via di Porta Cavalleggeri tot bij de ingang van het Sint-Pietersplein en langs het Heilige Officie, hoofdkwartier van het Dicasterie voor de Geloofsleer. 
  5. Opkuis en verbreding van de ondergrondse doorgang die de Via Gregorio VII verbindt met het Sint-Pietersplein.

Daarnaast krijgen ook de 5G-internettoegang en het openbaar vervoer een boost. 

Volgens de burgemeester hebben de werken 7 tot 8 maanden vertraging opgelopen door de val van de regering eind 2022. Maar ondertussen zijn vele werven volop aan de gang, sommige de klok in shiften van 8 uur. De beruchte files in Rome zijn er intussen niet beter op geworden, maar zonder werken geen toekomst voor de stad aldus een optimistische Gualtieri. 

Bron: Vatican News (Engels) - Crux (Engels) - Jubeljaar 2025 (Engels)