Rouwtelegram van de paus bij het overlijden kardinaal Danneels

Paus Franciscus benadrukt de belangrijke rol van de Belgische kardinaal voor de wereldkerk.
15/03/2019 - 08:29

Paus Franciscus heeft kort na de middag in een rouwtelegram aan kardinaal Jozef De Kesel zijn medeleven uitgesproken naar aanleiding van het overlijden van kardinaal Godfried Danneels. Daarin huldigt hij de Belgische kerkleider, die vanmorgen op 85-jarige leeftijd is overleden, als een ijverige herder, die niet alleen zijn aartsbisdom, maar de hele wereldkerk met een grote inzet heeft gediend. Kardinaal Danneels was van 1979 tot 2010 aartsbisschop van Mechelen-Brussel. In 1983 werd hij tot kardinaal gecreëerd. In de internationale pers wordt vandaag vooral de aandacht gevestigd op de rol die de Belgische kardinaal, die decennialang het gezicht was van de katholieke Kerk in ons land, heeft gespeeld als kingmaker voor paus Franciscus.

Nadat ik geëmotioneerd het overlijden heb vernomen van kardinaal Godfried Danneels, emeritus aartsbisschop van Mechelen-Brussel, wil ik mijn diepste medeleven betuigen aan zijn familie, aan de bisschoppen van België, aan de geestelijken, religieuzen en alle gelovigen die door zijn dood getroffen zijn. Deze ijverige pastor diende de Kerk niet alleen met toewijding in zijn aartsbisdom, maar ook op nationaal niveau als voorzitter van de bisschoppenconferentie van België, terwijl hij ook lid was van verschillende Romeinse dicasteries. Met aandacht voor de uitdagingen van de hedendaagse Kerk, heeft kardinaal Danneels ook actief deelgenomen aan verschillende bisschoppensynodes, onder meer die van 2014 en 2015 over het gezin.

De paus besluit: Ik vraag Christus, die kwaad en dood overwint, om hem te verwelkomen in zijn vrede en vreugde. Ik stuur u een bijzondere apostolische zegen, evenals aan de familieleden van de overleden kardinaal, aan de priesters, de gelovigen en alle mensen die straks zullen deelnemen aan de uitvaartplechtigheid.

Bron: VIS

Kardinaal Danneels viert de heiligverklaring van pater Damiaan
Kardinaal Danneels viert de heiligverklaring van pater Damiaan © Philippe Keulemans