Rowan Williams over oprichting ordinariaat voor anglokatholieken

De toenmalige anglicaanse aartsbisschop van Canterbury Rowan Wiliams verkoos een voorafgaandelijk gesprek, maar vond de oprichting geen provocatie. 
21/01/2023 - 10:00
Rowan Williams
Rowan Williams © C of E

Rowan Williams, die aartsbisschop was van Canterbury en daarmee ook  geestelijke leider van de anglicaanse wereldkerk  toen paus Benedictus XVI in 2009 besloot tot de oprichting van een ordinariaat voor de anglokatholieken, zegt dat hij dit initiatief niet als een provocatie heeft ervaren. Maar ik, en vele andere anglicanen, zouden gelukkiger geweest zijn als we directer betrokken waren geweest bij de discussies hierover, omdat het voor ons als een verrassing kwam. Een Britse krant schreef destijds dat de paus zijn tanks op mijn gazon had geparkeerd. Maar zo heb ik het niet ervaren. Ik heb dit nooit als een grote belediging of een belangrijke provocatie beschouwd.

Paus Benedictus XVI besloot tot de oprichting om anglicanen, die zich niet meer konden herkennen in de liberale standpunten van de anglicaanse kerkleiding en de wijding van vrouwelijke bisschoppen , de kans te geven om met het behoud van hun liturgie en tradities naar de katholieke Kerk over te stappen. Vooral in Engeland, de VS en Australië gaven vele duizenden anglicanen, onder wie ook enkele prominente anglicaanse bisschoppen, gehoor aan de uitnodiging. 

Williams getuigt in America dat er tussen hen beiden een groot respect en wederzijdse waardering bestond. Hij herinnert eraan dat er onder de Duitse paus erg belangrijke stappen werden gezet op het vlak van de oecumene. Benedictus XVI was volgens hem altijd bereid om in dialoog te gaan met de andere Kerken en gooide nooit deuren dicht. Maar de oprichting van het bijzondere ordinariaat was zonder twijfel het moeilijkste moment in hun relatie. Desondanks bestond er tussen ons een gevoel van warmte en vriendschap, ook al waren wij het niet over alles eens. 

Bron: America