Ruime belangstelling voor karmelitaanse onlinecursus rond mystiek

In een vierdelige cursus kunnen belangstellenden kennismaken met de karmelitaanse spiritualiteit.
08/02/2023 - 17:13
Pater Paul De Bois
Pater Paul De Bois © Vlaamse Karmel

Al een driehonderdtal mensen hebben zich aangemeld voor de vierdelige onlinecursus over mystiek via mysticusworden.be die Vlaamse Karmel organiseert. Met het initiatief via hun multimediale website, die eind december 2022 werd gelanceerd, willen de karmelieten mogelijke kandidaten en andere belangstellenden informeren over het leven in hun kloosterorde. Provinciaal overste Paul De Bois is aangenaam verrast door het succes van de digitale campagne: Dit onderstreept dat de honger naar geestelijk voedsel nog steeds groot is. Maar soms vraagt dit om een ander kanaal om mensen te bereiken dan we gewend zijn. Internet biedt veel mogelijkheden om bestaande en nieuwe doelgroepen te bereiken, te boeien en te binden.

Nieuwsbrief

Op de website is sinds kort de eerste aflevering te zien van de vierdelige cursus over de karmelitaanse spiritualiteit, verzorgd door pater De Bois. Abonnees op de nieuwsbrief van de website ontvangen de overige afleveringen via mail. De nieuwsbrief bevat ook meer achtergrondinformatie over de karmel, inspirerende teksten en boeiende of verrassende ‘weetjes’, zoals de onderdelen van het habijt dat de heilige Thérèse van Lisieux droeg en de theorie van de Vlaamse kunsthistoricus en schrijver Paul Ilegems dat de heilige Teresa van Avila de uitvinder zou zijn geweest van de friet.

Roeping

De karmelieten zijn wellicht de eerste kloosterorde in Vlaanderen met een aparte website voor kandidaat-kloosterlingen. Een extra aanleiding voor dit digitale initiatief is de groeiende belangstelling vanuit het buitenland voor het leven van en in de Vlaamse Karmel. Normaliter begint een roeping vaak met een weekend in een van onze kloosters, maar als je in Afrika of Azië woont, reis je niet voor een paar dagen heen en neer naar Vlaanderen. Nu kunnen kandidaten toch al wat kennismaken, legt pater De Bois uit.

De Vlaamse Karmel verwelkomt dit jaar minstens drie kandidaat-kloosterlingen uit Nigeria en Vietnam. De kloosterlingen willen hun digitale aanbod in de toekomst nog verder uitbreiden, onder meer door het streamen van retraites en lezingen vanuit het klooster in Gent.

Lees meer over het de onlin ecursus over mystiek van de Vlaamse Karmel