Rus (63) in de cel wegens religieus verzet tegen de oorlog

Met zijn veroordeling van de moord op onschuldige vrouwen en kinderen maakte Mikhail Simonov zich schuldig aan “het verspreiden van valse informatie”.
06/04/2023 - 11:43
Het kruis van glas van gebombardeerde huizen in Oekraïne
Het kruis van glas van gebombardeerde huizen in Oekraïne © Vatican Media

Een rechtbank in Moskou heeft de 63-jarige orthodoxe christen Mikhail Simonov veroordeeld tot een zware celstraf wegens het verspreiden vanvalse informatie over de Russische strijdkrachten. Simonov verzette zich op sociale media tegen de oorlog omwille van religieuze redenen. Hij had twee korte berichten gepost waarin hij de oorlog van Rusland tegen Oekraïne veroordeelde. In een bericht van maart 2022 schreef hij: Wij vermoorden kinderen en vrouwen, terwijl we op Kanaal Eén (Russische tv-zender) vrolijke liedjes zingen. 

Wij, Rusland, zijn goddeloos geworden. Vergeef ons, Heer!

Ondanks de duidelijke gezondheidsproblemen waarmee Simonov kampt, gaf de rechter hem een gevangenisstraf van 7 jaar, gevolgd door een verbod om de vier jaar die daarop volgen nog op sociale media actief te zijn. Momenteel zit hij nog in hechtenis in een detentiecentrum in Moskou, in afwachting van de behandeling van zijn beroep tegen de straf. 

Bron: Forum 18