Rusland, het land van God en Poetin
Alle ogen van de wereld zijn vandaag gericht op Rusland en de opening van het WK Voetbal. Daarmee staat de Russische president Vladimir Poetin, die van dit WK een visitekaartje van zijn land wil maken, volop in de schijnwerpers. Maar Rusland is ook het land van 30.000 orthodoxe kerken en een indrukkende heropstanding van het christelijke geloof. En een land van heel vrome gelovigen: vorig jaar daagden ruim 2,5 miljoen Russische gelovigen op om een blik op te vangen van de relikwie van Sint-Niklaas, die vanuit zijn thuisbasis Bari (Italië) op rondreis was in Rusland. Aan de kathedralen van Moskou en Sint-Pietersburg stonden Russisch-orthodoxe gelovigen tot twaalf uur in de rij om de relikwie te kunnen zien, ook bij regen en ander ontij … Twintig jaar geelden telde de Russisch-orthodoxe Kerk 3 seminaries, vandaag zijn er 50 seminaries en theologische opleidingscentra. Terwijl de Kerk in het Westen in verval is, beleeft zij in Rusland een heropbloei zoals nooit tevoren, zegt metropoliet Hilarion, de nummer twee van de orthodoxe Kerk en de verantwoordelijke voor de externe relaties van het patriarchaat van Moskou.
Ondanks de geringe kerkpraktijk (3 %) noemt 70 procent van de bevolking zich Russisch-orthodox. Tegelijk speelt het geloof voor een op vier Russen geen enkele rol. Volgens een onderzoek van het Lewada-centrum heeft een derde van de Russen een onwankelbaar vertrouwen in de Russisch-orthodoxe Kerk. Bijkomend heeft nog eens een derde groot vertrouwen in de Kerk. Goed om weten: slechts 4 procent van de Russen heeft geen vertrouwen in president Poetin. Volgens het onderzoeksbureau is de conclusie duidelijk. Na decennia communistische overheersing, met een openlijke kerkvervolging onder Stalin en Lenin, zit het geloof nog steeds diep in de genen van de Russische bevolking.
Het geloof is een essentieel onderdeel van de Russische identiteit. Onderzoek Lewada-centrum
Katholieken vormen slechts een kleine minderheid. Van de 144 miljoen inwoners zijn er 800.000 katholiek, nauwelijks 0,6 procent van de bevolking. 90 procent van de 350 katholieken geestelijken is afkomstig uit het buitenland, vooral Polen en Oekraïne. Volgens bisschop Clemens Pickel, de voorzitter van de Russische bisschoppenconferentie, kan zijn Kerk pastoraal slechts overleven dankzij de hulp van geestelijken en religieuzen uit het buitenland. Probeer u tien parochies met een priester in te beelden, met daartussen telkens een afstand van bijna 500 kilometer. Dat is de katholieke Kerk in ons land.
Bron: Katholisch.de/KNA