Rusland: orthodoxe christenen vieren Kerst op 7 januari

In Rusland wordt het orthodoxe kerstfeest pas op 7 januari gevierd.
25/12/2021 - 09:00
De Sint-Basiliuskathedraal in Moskou
De Sint-Basiliuskathedraal in Moskou © Wikipedia

In Rusland wordt net als bij vele andere orthodoxe Kerken Kerstmis later dan bij ons gevierd. De geboorte van Jezus wordt daar, op basis van de juliaanse kalender, pas op 7 januari volgend jaar gevierd. Maar feitelijk vieren de Russische-orthodoxe gemeenschappen al daarvoor een familiefeest op Oudejaar. Dat familiefeest is een erfenis van de communistische overheersing, toen het aan de Russen verboden was om gewoon Kerst te vieren.

Na de val van het Sovjetregime werd opnieuw aangeknoopt bij de oude traditie van de kerstviering op 7 januari. Het kerstseizoen loopt daardoor in Rusland van 31 december tot 10 januari. In die periode zijn ook alle Russische scholen gesloten. Net voor het begin van de vakantie, op 29 of 30 december, nodigt de Ded Moroz (de Slavisch-Russische naam voor dekerstman) zichzelf traditioneel uit in de klas bij de kinderen.  

Met Kerst gaan de Russen zelden op restaurant. Zij geven de voorkeur eraan hun kersfeest in hun gezin of in hun datsja (hun huisje op het platteland, aan de kust of in de bergen) te vieren. Ze volgen daar de talloze kerstconcerten en -shows, vooral voor kinderen, op tv. Voor velen is ook het bijwonen van De Notenkraker, Tsjaikovski’s ballet, een must. De kersttijd is voor Russen ook een uitgelezen periode voor langlaufcursussen, spelen met de slede en schaatsen op bevroren meren. 

Bron: La Croix