Rusland vervolgt wie religieuze bezwaren heeft tegen oorlog

Een beperkt aantal Russische geestelijken en leken verzet zich wegens religieuze redenen tegen de oorlog die de zegen van patriarch Kirill kreeg.
06/05/2022 - 14:35
Nina Beljajeva
Nina Beljajeva © Nina Beljajeva@Facebook

Rusland is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen Nina Beljajeva, een protestantse gemeenteraadslid van de Communistische Partij omwille van haar verzet tegen de oorlog in Oekraïne op expliciet religieuze gronden. Volgens Forum 18 is zij de eerste die daarvoor wordt vervolgd op grond van het nieuwe wetboek van strafrecht, artikel 207, lid 3 (Openbare verspreiding van bewust valse informatie over de inzet van de strijdkrachten van de Russische Federatie). Eerder zijn wel al verschillende orthodoxe priesters beboet wegens hun openlijke verzet tegen de oorlog. Tussen de start van de invasie en 5 mei werden al meer dan 15.000 mensen vastgehouden - meestal voor een paar uur of een nacht lang - voor deelname aan anti-oorlogsprotesten. Allicht hangt Beljajeva een gevangenisstraf boven het hoofd als zij naar Rusland zou terugkeren.

‘Christenen volgen allereerst Christus’

Nina Beljajeva, die inmiddels naar het buitenland is gevlucht en net voor haar vertrek nog uit de partij was gezet, had de Russische invasie begin april op een vergadering van de districtsraad van Semiluk in de regio Voronezh als een oorlogsmisdaad bestempeld. Een christen is niet iemand die een kruis draagt, maar iemand die Christus volgt en voor wie het woord van God - het gezag van Christus - veel hoger is dan de autoriteit van de president, stelde Beljajeva. Voor een christen staat het gezag van Christus hoger dan de mening van de patriarch.

Beljajeva ontkende wel de beschuldiging dat ze Russische soldaten zou hebben opgeroepen om zich over te geven. Ik heb alleen opgemerkt dat dit een uitweg kan zijn voor een christen en dat elke soldaat die keuze voor zichzelf moet maken.

Gouden regel

Ik realiseerde me dat als ik zou zwijgen, ik mezelf niet zou kunnen respecteren, getuigde Beljajeva in de The Moscow Times. Ik zou geen echte christen en geen mens zijn. Wij moeten onszelf afvragen: wat zou Jezus Christus zeggen? Zouden wij op die manier 'bevrijd' willen worden wanneer mensen met dit soort 'verlossing' en 'broederliefde' ons huis zouden binnenvallen? Als wij dit zelf niet leuk vinden, dan moeten wij andere landen behandelen zoals wij zelf behandeld willen worden: respecteer de soevereiniteit, respecteer de keuze, en laat niet toe dat er iemand zou komen om te proberen de legitiem gekozen regering te veranderen, om veranderingen te dicteren in de Grondwet en om steden en mensen te vernietigen.

Bron: Forum 18