Russisch-orthodox exarchaat voor West-Europa heropgericht

De Russisch-orthodoxe Kerk heeft een patriarchaal exarchaat opgericht voor West-Europa, dus ook voor de Russisch-orthodoxe gelovigen in ons land.
08/01/2019 - 16:39

De Russisch-orthodoxe synode heeft op een zitting in het Sint-Daniel-klooster in Moskou exarchaten opgericht voor West-Europa en Zuidoost-Azië. Het exarchaat in West-Europakrijgt zijn hoofdzetel in Parijs. Het omvat Andorra, België, Groot-Brittannië & Noord-Ierland, Ierland, Spanje, Italië, Lichtenstein, het Groothertogdom Luxemburg, Portugal, Frankrijk en Zwitserland. Aan het hoofd van het patriarchale exarchaat in West-Europa komt bisschop Ioann van Bogorodsk, met de titel van bisschop van Korsun en West-Europa.

Het exarchaat van de Russisch-orthodoxe Kerk in West-Europa bestond tot in de jaren 1990 en wordt nu opnieuw opgericht.

Tegelijk wordt een ​​bisdom van de Russisch-orthodoxeKkerk voor Spanje en Portugal gevormd, met als zetel Madrid. Het nieuwe bisdom wordt geleid door bisschop Nestor van Korsun, met als titel: bisschop van Madrid en Lissabon. Voor de Russisch-orthodoxen in ons land werd eerder al een bisdom opgericht, onder leiding van aartsbisschop Simon van Brussel en België. In ons land zijn er Russisch-orthodoxe parochies in in Antwerpen, Leuven, Brussel, Charleroi, Doornik, Mons, Oostende, Mechelen en Luik. Het aantal Russisch-orthodoxe gelovigen in België wordt geraamd op 7.000.

Om tegemoet te komen aan de pastorale noden van de groeiende Russisch-orthodoxe gemeenschappen is ook een exarchaat opgericht voor Zuidoost-Azië, met hoofdzetel in Singapore. Het omvat Singapore, Vietnam, Indonesië, Cambodja, Korea, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen en Thailand onder leiding van aartsbisschop Sergiy van Solnechnogorsk.

Bron: ROC