Russisch-orthodoxe patriarch Kirill ontevreden over het Westen

Volgens patriarch Kirill proberen anti-Russische krachten in het Westen opzettelijk de activiteiten van het patriarchaat internationaal te belemmeren.
17/11/2022 - 15:43
De Russisch-orthodexe patriarch Kirill
De Russisch-orthodexe patriarch Kirill © ROC

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill heeft op dinsdag 15 november 2022 in het Danilovklooster (Moskou), tijdens een ontmoeting met patriarch Mar Awa III van de Assyrische Kerk van het Oosten, zijn ontevredenheid uitgesproken over de houding van de EU en het Westen in het algemeen omwille van de onvoorwaardelijke steun van het Russisch-orthodoxe patriarchaat aan de Russische invasie in Oekraïne. Anderzijds is hij blij dat de Wereldraad van Kerken (WCC) niet voor die druk is gezwicht, waardoor de Russisch-orthodoxe Kerk toch kon deelnemen aan het recente overleg van de WCC in Karlsruhe. Ook metropoliet Antony van Volokolamsk, de buitenlandverantwoordelijke van het Russisch-orthodoxe patriarchaat van Moskou, was in Karlsruhe aanwezig. Patriarch Mar Awa III, die deze week zijn eerste officiële bezoek brengt aan het Russisch-orthodoxe patriarchaat, was vergezeld van een ruime delegatie. Het hoofd van de Assyrische kerk betuigde zijn dank voor de steun van het Russisch-orthodoxe patriarchaat aan de christenen in het Midden-Oosten.

Bang

Patriarch Kirill bestempelde westerse sancties en de poging om Rusland internationaal te isoleren als een teken van zwakte. Hij herinnert eraan dat hij zelfs tijdens het communistische bewind en de Koude Oorlog vrij kon rondreizen en internationale contacten mocht onderhouden. Nu worden aanzienlijke inspanningen geleverd om de poging van de Russisch-orthodoxe Kerk om de dialoog aan te gaan met westerse partners en om te getuigen te beperken. De vraag rijst: waarom? Als zij gelijk hebben en ik ongelijk, nodig mij dan uit op tv, praat met mij, bewijs uw stelling. Zij zijn bang omdat het recht aan onze kant staat, niet aan hun kant. Wij staan open voor communicatie, zowel met degenen die van ons houden als met degenen die niet van ons houden. (…) Tijdens de Koude Oorlog was er nog minder overeenstemming tussen de VS en de Sovjet-Unie, maar de contacten bleven niet beperkt, ook niet voor de Kerken. Onze delegaties reisden naar de VS, Amerikanen kwamen naar ons toe. En wij bespraken zowel theologische als politieke onderwerpen.

Bron: Patriarchaat van Moskou/Patriarchia.ru

Lees de integrale toespraak van patriarch Kirill op de website van het patriarchaat.