Russische kerkleiding faciliteert deportatie Oekraïners

De Russische Kerk vervult een omstreden rol in de huisvesting van Oekraïners die onder dwang naar Rusland worden gebracht.  
26/04/2022 - 13:29
Caritas vangt slachtoffers op van Russische bombardementen
Caritas vangt slachtoffers op van Russische bombardementen © Caritas Ukraine

Volgens hackers van Anonymous en DDoSecrets speelt de Russisch-orthodoxe Kerk een omstreden rol in  de hervestiging – en volgens Oekraïne gedwongen deportatie – van inwoners van Oekraïne. Die vluchtelingen worden bij aankomst meteen aan een verhoor onderworpen en hun telefoon en andere vormen van communicatie worden ingekeken. Daarna geeft het Russischeministerie van Noodsituaties informatie over de vluchtelingen door voor geestelijken van de Russisch-orthodoxe Kerk, die hen vervolgens helpt plaatsen via kerken, kloosters en abdijen. 

Dat blijkt onder meer uit gehackte mails van de Russische overheid naar het e-mailadres mchs@diaconia.ru. Volgens correspondentie waren er op het einde van de maand maart en sinds de lancering van de Russische aanval in februari 490.000 Oekraïners, onder wie naar schatting 100.000 kinderen in Rusland aangekomen. Dat komt overeen met de cijfers van de Oekraïense ombudsman Ludmyla Denysova. Volgens de Oekraïense onderzoeksite Slidstvo.Info worden die vluchtelingen met de hulp van de Russisch-orthodoxe kerkleiding verspreid over heel Rusland, met een concentratie van gedeporteerden in het eparchaat Rostov.

De Russisch-orthodoxe Kerk verstrekt geen gegevens over de beschikbaarheid van haar voorzieningen voor vluchtelingen. Zij maakt wel melding van een recent humanitair hulptransport voor de bevrijde bevolking van Marioepol en een eerder humanitair hulptransport van voedsel en andere levensnoodzakelijke goederen dankzij een naar eigen zeggen nooit eerder geziene krachtenbundeling van religieuze gemeenschappen in Rusland voor de Donbas.

Bron: Slidstvo/newsnow