Russische priesters mogen niet bidden voor vrede (wel voor zege)

Sinds februari 2022 riskeren Russen zware straffen voor het ‘in diskrediet brengen van het Russische leger’.
24/08/2023 - 12:28
Heilige Synode van de ROC
Heilige Synode van de ROC © ROC

Volgens de coördinator van de groep Christenen tegen Oorlog, Natallia Vasilevich, worden ten minste 30 orthodoxe priesters in Rusland onder druk gezet om te bidden voor de Russische overwinning in Oekraïne.

De Russisch-orthodoxe Kerk stelde naar aanleiding van de mobilisatie van nieuwe soldaten in september 2022 een ‘gebed voor het vaderland’ op. Daarin wordt gebeden dat God Rusland de overwinning zou schenken. Het gebed werd verspreid naar alle Russisch-orthodoxe parochies. Geestelijken die weigeren deze ‘pastorale plicht’ te vervullen, riskeren strenge straffen.

Zelfs kerkelijk recht wordt in Rusland dus misbruikt als middel van politieke repressie.  

Minstens één geestelijke, Ioann Koval, is door het patriarchaat uit zijn ambt gezet omdat hij had gebeden voor vrede in Oekraïne en weigerde om te bidden voor de overwinning.

Merkwaardig, want priesters die zich kritisch uitlaten over de oorlog worden gestraft voor inmenging in de politiek, terwijl andere Russisch-orthodoxe geestelijken wapentransporten naar slagvelden zegenen en net zoals patriarch Kirill de broedermoord in Oekraïne als een heilige oorlog bestempelen. Ioann Koval had al eerder veroordeeld hoe het geloof en religieuze termen in zijn land voor propaganda worden gebruikt. Maar tegelijk vertelde hij dat hij zijn geweten niet kan verloochenen en weigert hij zich aan de politieke druk te onderwerpen. 

Van de meer dan 40.000 geestelijken in de Russisch-Orthodoxe Kerk ondertekenden slechts 300 priesters een openbare brief waarin werd opgeroepen tot vrede in Oekraïne. Ondertussen dreigen geestelijken die de lof van Poetin weigeren te zingen of die hun mond houden, overgeplaatst, tijdelijk van hun taken ontheven te worden of zelfs uit hun ambt te worden gezet. 

Bron: New York Post/Euronews