Russische troepen bezetten katholieke Kerk nabij Zaporizja

Eerder werden al de pastoor en de medepastoor van de Geboorte van de Heilige Maagd Mariakerk in Berdyansk door Russische milities ontvoerd.
27/04/2023 - 09:00

Volgens de Oekraïense militaire administratie van Berdyansk hebben Russische troepen de Geboorte van de Heilige Maagd Mariakerk in de havenstad van de oblast Zaporizja ingenomen. De kerk werd niet alleen gebruikt voor de eredienst, maar sinds de bezetting bood zij ook onderdak en hulp aan iedereen die dat nodig had. De bezetting van de rooms-katholieke Kerk is niet onafhankelijk bevestigd. 

Volgens Forum 18, een waakhond voor schendingen van religieuze en andere vrijheden in het voormalige Oostblok, is het bericht erg geloofwaardig. De kerk in Berdyansk staat al een tijdje leeg. In november werden bovendien de twee redemptoristen die de parochie leidden, pater Bohdan Galeta en zijn confrater Ivan Levitskyi, door Russische milities ontvoerd. Er is geen nieuws over hun lot en het is al evenmin bekend waar zij verblijven.

De twee priesters dienden zowel de Latijnse als de Oekraïense Grieks-katholieke gemeenschappen. Grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk van Kiev-Halyc drong eerder al aan op hun vrijlating, na berichten over marteling.

Bron: OSV Nieuws