Rwanda herdenkt inculturatie van de katholieke Kerk

In de week van Allerheiligen werd in Rwanda de wijding van de eerste twee inheemse priesters herdacht.
09/11/2017 - 13:46
Een Belgische delegatie, onder leiding van bisschop Bonny, nam aan de herdenking deel
Een Belgische delegatie, onder leiding van bisschop Bonny, nam aan de herdenking deel © Infoatho.be

In de week van Allerheiligen vond in Rwanda een herdenkingsviering plaats naar aanleiding van de eerste Rwandese bisschop Aloys Bigirumwami en de eerste twee  inheemse priesters in 1917. Voor de gelegenheid was er ook een Belgische delegatie onder leiding van mgr. Johan Bonny, de bisschop van Antwerpen, en pater Michel Coppin, directeur van Missio België, naar Rwanda gereisd. Mgr. Bonny bleef nog iets langer in het land om enkele Belgische missionarissen en om het grootseminarie van Nyakibanda te bezoeken.

De kerstening van Rwanda gaat terug tot 1900. In 1917 werden Donat Reberaho van Save (het huidige bisdom Butare) en Balthasar Gafuku van Zaza (het huidige bisdom Kibungo) tot priester gewijd. Tijdens de feestweek naar aanleiding van het eeuwfeest werd een beeld van de priesters ingewijd in Save en Zaza. Daarnaast werd ook een beeld ingehuldigd van de eerste Rwandese bisschop Aloys Bigirumwami, die in de kathedraal van Nyundo begraven ligt en in 1957 tot bisschop werd gewijd.

Van 29 tot 31 oktober vond ook een internationaal missiecongres plaats in Butare. Dat internationale congres, met honderden deelnemers en vertegenwoordigers van andere christelijke Kerken, was belangrijk omdat het voor de Rwandese Kerk de eerste bijeenkomst was van die omvang sinds de genocide van 1994.

Bron: Infocatho.be