Sacré-Coeur van Montmartre viert 100ste verjaardag

De basiliek van nationale verzoening voor het Heilig Hart van Jezus in Parijs werd op 16 oktober 1919 gewijd.
16/10/2019 - 15:40
De H. Hartbasiliek van Montmartre
De H. Hartbasiliek van Montmartre © Wikipedia

Vandaag is het precies honderd jaar geleden dat de iconischeSacré-Coeurbasiliek van Montmartre, een van de populairste trekpleisters van Parijs, werd gewijd. Naar aanleiding daarvan start komend weekend een Jubeljaar met speciale missen, processies, lezingen en bedevaarten. Het Jubeljaar wordt afgesloten op 18 oktober 2020. 

In 1872 besloot de nieuwe aartsbisschop van Parijs, Joseph Hippolyte Guibert, met de steun van het Franse Parlement tot de bouw van een kerk van nationale verzoening, gewijd aan het Heilig Hart van Jezus. Al vóór de voltooiing van de nationale Verzoeningsbasiliek werden er bedevaarten naar de nieuwe kerk op Montmartre georganiseerd. Daarbij werd vurig gebeden voor de vrede tussen de volken en voor maatschappelijke vrede. En er werd boete gedaan om eerherstel van het Heilig Hart te verkrijgen.

Het kerkgebouw werd tussen 1875 tot 1914 opgetrokken in Romaans-byzantijnse stijl, op de 130 meter hoge martelheuvel, zo genoemd omdat de heilige bisschop Dionysius hier omstreeks 250 de marteldood stierf. Volgens een legende nam hij zijn afgehakte hoofd op en legde het zes kilometer noordwaarts neer. Op die plek werd de gotische kathedraal van Saint-Denis gebouwd, waar later de koningen van Frankrijk werden begraven.

In 1914 was het imposante kerkgebouw voltooid, maar toen brak de Eerste Wereldoorlog uit. Daardoor vond de wijding van de kerk pas elf maanden na de Wapenstilstand plaats. Op 16 oktober 1919 zalfde kardinaal Léon-Adolphe Amette, de toenmalige aartsbisschop van Parijs, het altaar en de twaalf wijdingspunten op de kerkwanden.

Bron: Kathpress.at/www.kro.nl/katholiek