Saint-Hubert viert zijn patroonheilige
De feestdag van Sint-Hubertus (655-727), die al sinds de 9de eeuw de patroonheilige is van de jagers, wordt morgen in het Waalse stadje Saint-Hubert opnieuw gevierd met een ruim aanbod en programma. De viering start al in de vroege ochtend met een eucharistieviering in de Sint-Hubertusbasiliek. Aansluitend kunnen de bezoekers slenteren tussen de kraampjes en er kennismaken met oude ambachten en verschillende streekproducten. Om 11 uur volgt dan de hoogmis met kanunnik Joël Rochette, gevolgd door de zegening van het Sint-Hubertusbrood en de dieren, want Hubertus is ook de beschermheilige is van honden en paarden.
De Heilige Hubertus, voormalig bisschop van Tongeren en Maastricht, wordt sinds de 12de eeuw aangeroepen tegen razernij van mens en dier. Zijn feestdag wordt gevierd op 3 november, omdat op die dag in 743 zijn lichaam werd teruggevonden en overgebracht naar Luik. Daarom worden op deze dag in Saint-Hubert, maar omstreeks deze periode ook op verschillende andere plaatsen in ons land, nog altijd het naar hem genoemde brood en de dieren gezegend.
Hubertus werd omstreeks het jaar 655 geboren. Na allerlei intriges kwam hij terecht aan het hof van de Frankische hofmeier Pepijn van Herstal, die hem benoemde tot hoofd van zijn hofhouding. Na de dood van zijn vrouw tijdens de bevalling raakte hij op het slechte pad en leverde hij zich zoals dat heet over aan wereldse genoegens. Volgens de legende, waarvan de oudste geschreven getuigenissen teruggaan tot de 15de eeuw, kwam de ommekeer er tijdens een jacht in het jaar 683. Hubertus stootte toen op een groot hert, dat zich echter naar hem keerde toen hij het ging neerschieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Hubertus ging eerst in de leer bij de Heilige Lambertus, die toen bisschop was van Maastricht, en verkondigde daarna het geloof in Brabant en de Ardennen.
Volgens de legende overleed hij in 727 in Tervuren, al achten historici het waarschijnlijker dat hij in de Voerstreek is gestorven.