Salesiaanse universiteit in Rome wordt groen

De universiteit van de salesianen van Don Bosco in Rome wil een trendsetter zijn in zuinig energieverbruik en hernieuwbare energie.
04/04/2022 - 11:02

Rector Andrea Bozzolo van de Pauselijke Universiteit van de Salesianen in Rome heeft een energieproject voorgesteld om het verbruik van energie te verminderen en hernieuwbare bronnen op de hele campus beter te benutten. Met de ingreep wordt onder meer 230 ton CO2-uitstoot per jaar bespaard, goed voor de aanplant van 580 nieuwe bomen. Zo geven wij gehoor aan de oproep van de paus voor een ecologische bekering en willen wij beter luisteren naar de roep van de aarde en de armen, inspireren tot een nieuwe levensstijl en de schepping, die een geschenk is van God, koesteren.

Lees verder onder de video.

De salesiaanse universiteit trad eind 2021 officieel toe tot het Laudato sí Platform. Inmiddels is de instelling ook gestart met de plaatsing van zonnepanelen op alle daken van de campus voor de productie van schone energie, ter vervanging van de 6 thermische centrales. Daarnaast wordt ook ingezet op de vermindering van het plastic- en papiergebruik en de plaatsing van laadstations voor elektrische voertuigen. De hele campus wordt vandaag ook omgeven door een groot groen gebied met veel bomen en planten.

Volgens rector Bozzolo hebben al die inspanningen echter alleen nut als dit ook gepaard gaat met een mentaliteitsverandering. Op die manier dragen wij bij tot de vorming van onze studenten die vandaag de dag erg gevoelig zijn voor milieukwesties en geven wij de knowhow ook door. Ieder van ons, ook al beseffen wij dat niet, draagt een koolstofrugzak met zich mee. Niet alleen grote projecten maken het verschil, maar ook kleine dagelijkse daden die ieder van ons in de praktijk kan doen. Onze jongeren hebben dit project met veel enthousiasme en groot begrip ontvangen.

Bron: ANS/Radio Vaticaan