Salesianen verkopen prestigieus collegecomplex in Turijn

Door de hoge kosten en een gebrek aan studenten moeten de salesianen in Turijn een stuk geschiedenis verkopen. 
06/10/2023 - 09:00
Don Bosco
Don Bosco © Wikipedia

20 miljoen euro. Dat is de vraagprijs voor het prestigieuze college van de salesianen van Don Bosco in Turijn. De congregatie van de salesianen die in 1859 door San Giovanni Bosco in de wijk Valdocco werd opgericht, moet de hogeschool in Via Caboto, de thuisbasis van de theologische faculteit van de Pauselijke Universiteit in Turijn, evenals een oratorium verkopen. 

De salesianen openden in 1904 voor het eerst een opleiding voor theologie. In 1923 verhuisde de opleiding voor studenten theologie dit historische pand. Honderd jaar lang werden er prominenten figuren en hoge prelaten opgeleid. De volgelingen van Don Bosco doen dus  node afstand van het gebouw. ‘Want hiermee verkopen wij een stuk van onze geschiedenis.’ Maar de verkoop is onvermijdelijk door de hoge beheerskosten en het voortdurend dalend aantal geleerden, seminaristen en priesters. 

Aan belangstelling van kopers is er overigens geen gebrek, zelf uit het buitenland. Maar de stedenbouwkundige dienst van Turijn heeft inmiddels bepaald dat de gebouwen een maatschappelijke functie moet behouden zoals een campus voor universiteitsstudenten, sportinfrastructuur of een rusthuis voor ouderen. Daarmee wordt ook getracht om een fiasco zoals bij de verkoop van het jezuïetengebouw aan de Corso Garibaldi te herhalen. Daar werden toen na de verkoop luxe appartementen ingericht. 

Bron: Corriere della Sera