Salvadoraanse ex-president Cristiani aangeklaagd voor moord

Het Salvadoraanse gerecht had al in januari aangekondigd dat zij de zaak van de moord op de zes jezuïeten 32 jaar geleden zou heropenen.
01/03/2022 - 14:45
Een muurschildering in El Slavador met de beeltenis van de vermoorde jezuïeten
Een muurschildering in El Slavador met de beeltenis van de vermoorde jezuïeten © ANSA-VaticanNews

De Salvadoraanse procureur-generaal Rodolfo Delgado heeft aangekondigd dat de voormalige president Alfredo Cristiani y Burkard (1989-1994) en twaalf anderen worden aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij de moord op zes jezuïeten in november 1989.  Volgens Delgado konden zij onder meer op basis van de amnestiewetten die na de burgeroorlog werden afgekondigd jarenlang van straffeloosheid genieten. Maar die tijd is nu voorbij, laat hij nu weten. Al betekent dat niet bij voorbaat dat zij ook daadwerkelijk zullen worden veroordeeld. In een interview in 2017 ontkende ex-president Cristiani nog met klem elke betrokkenheid bij de moordpartij.

Op 16 november 1989 bestormde een doodseskader van Salvadoraanse (para)militairen een gebouw van de Centraal-Amerikaanse Universiteit in San Salvador, die wordt beheerd door de jezuïeten. Het doodseskader schoot er niet alleen vijf Spaanse en een Salvadoraanse jezuïet dood, maar ook hun huishoudster en haar dochter, die toen 15 was, om geen getuigen achter te laten. Vorig jaar had het Spaanse Hooggerechtshof al de veroordeling bevestigd van ex-militair Inocente Montano. Hij kreeg 133 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord. Voormalig kolonel Francisco Elena Fuentes, die volgens een rapport uit 1992 de opdracht gaf om de jezuïeten te vermoorden en geen getuigen achter te laten, is inmiddels overleden.

Bron: Kathpress.at