Salvatorianen kiezen nieuw bestuur

Piet Cuijpers werd voor een periode van drie jaar herkozen als provinciale overste van de Belgische provincie van de salvatorianen.
04/03/2017 - 11:00
De nieuwe proninciale raad van de salvatorianen
De nieuwe proninciale raad van de salvatorianen © Salvatorianen

De Belgische paters en broeders Salvatorianen hebben op hun kapittel in het Limburgse Hamont pater Piet Cuijpers herkozen als provinciale overste, voor een periode van 3 jaar. Cuijpers was al provinciale overste van de congregatie. Op het kapittel, dat donderdag eindigde, werd ook een nieuw provinciaal bestuur verkozen. Dat is voor de komende drie jaar samengesteld uit broeder Theo Dielkens en de paters Michel Coppin, Piet Cuijpers, Mathieu Pouls en Gerry Gregoor.

Op het provinciale kapittel in Hamont ging veel aandacht naar de toekomst van de Salvatorianen, niet alleen in Vlaanderen of België. Provinciaal overste Piet Cuijpers: Momenteel bevinden alle provincies uit de regio van West-Europa zich in een krimp- en vergrijzingfase. Op het kapittel bespraken wij het kaderplan van de internationale leiding voor de toekomstige aanwezigheid in West-Europa. Dit behelst geen verdere samenvoeging van provincies. Wel een langzame opbouw van een nieuwe, toekomstige West-Europese provincie door het gericht opleiden en inzetten van jonge leden uit andere continenten. Nieuwe leden zullen een kleine nieuwe cel vormen en hun activiteit moet een missionaire insteek hebben. 

De salvatorianen en salvatoriaanse familie werden gesticht door de Duitse geestelijke Johan Baptist Jordan (1848-1918). Tijdens een verblijf in Egypte en het Nabije-Oosten groeide zijn droom van een universele beweging, waar priesters en leken, mannen en vrouwen zich samen inzetten voor de verspreiding, de verdediging en het nieuw beleven van het geloof. De congregatie werd in 1881 opgericht en kreeg in 1889 kerkelijke erkenning. In 1890 vertrokken de eerste missionarissen. In de meeste landen volgde er na een stichting van de mannelijke tak, ook een klooster van de zusters. De Belgische provincie telt 4 gemeenschappen: 2 in Vlaanderen, 1 in Duitsland en 1 in Suriname. De 41 leden zijn van Belgische, Nederlandse en Surinaamse nationaliteit. Daarnaast zijn er nog 11 Salvatorianen, oorspronkelijk uit België maar niet tot deze provincie behorend, werkzaam in Congo, Venezuela, Oostenrijk, Zwitserland en het generale bestuur in Rome. Twee kandidaten van de Belgische provincie studeren filosofie bij de Salvatorianen in Brazilië.

Bron: Salvatorianen