San Marco in Venetië krijgt bescherming tegen overstromingen

De verbouwing van de San Marcobasiliek, een van de belangrijkste monumenten en toeristische trekpleister, kost 2,2 miljoen euro en duurt zes maanden.
07/05/2018 - 16:15
De San Marcobasiliek
De San Marcobasiliek © Wikimedia

Onder deSan Marcobasiliekin Venetië wordt weldra een netwerk van afvoerbuizen aangelegd en worden afsluitkleppen voor de toegang van de riool geplaatst om het historische monument in de toekomst beter tegen overstromingen te beschermen. De frequente overstromingen zijn het gevolg van de normale schommelingen in het waterniveau in de lagune. Zij treffen in principe slechts de onderste ingang van de basiliek, verduidelijkt ingenieur Pierpaolo Campostrini. Daardoor wordt de vestibule regelmatig omgevormd tot een klein zwembad.

De San Marcobasiliek wordt gemiddeld meer dan 900 uur per jaar door overstromingen getroffen. Daarom wordt de ruimte onder het atrium uitgerust met automatische kleppen om de instroom van water door het rioleringssysteem te voorkomen, legt een specialist van de kerkfabriek van San Marco uit. Dankzij deze nieuwe technologie kan het atrium droog blijven tot een niveau van 85 centimeter boven zeeniveau. 

De werken, die zes maanden in beslag nemen, moeten ervoor zorgen dat de basiliek voortaan het grootse deel van het jaar droog blijft.

Bron: Kathpress.at