Sant’Egidio en Kringwinkel Antwerpen werken samen

De naam Laudato Si’ verwijst naar het zonnelied van Sint-Franciscus en naar de gelijknamige sociaal-ecologische encycliek van paus Franciscus.
01/05/2019 - 13:00

Dinsag 30 april hebben Sant’Egidio-voorzitter Hilde Kieboom en Kurt Van der Herten, de voorzitter van de raad van bestuur van Kringwinkel Antwerpen een samenwerkingsovereenkomst over de opslag en distributie van tweedehandse goederen ondertekend. Dat gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister voor Milieu Koen Van Den Heuvel. In september 2018 startte Sant’Egidio in de Europawijk van Antwerpen Linkeroever het socio-ecologisch initiatief Laudato Si’ met een inzamel- en verdeelpunt voor tweedehandskleding, een naai- en hersteldienst, een verhuis- en klusjesdienst én een koffiehoek, die dienst doet als ontmoetingsruimte voor buurtbewoners.  

Sant'Egidiovoorzitter Hilde Kieboom en Kurt Van der Herten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Kringwinkel
Sant'Egidiovoorzitter Hilde Kieboom en Kurt Van der Herten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Kringwinkel © Gledis Shabani/Sant'Egidio

Laudato Si’ streeft naar sociale tewerkstelling en integratie van mensen uit kansengroepen die moeilijk zelf de stap kunnen zetten naar de reguliere arbeidsmarkt met een bijkomende focus op duurzaamheid en gemeenschapsopbouw.  Na de experimentele fase – die het grote potentieel van het project heeft aangetoond – is het volgens Sant’Egidio nu tijd om de werking verder uit te breiden en te professionaliseren.

Tevredenheid na de ondertekening van het akkoord
Tevredenheid na de ondertekening van het akkoord © Gledis Shabani/Sant'Egidio

Momenteel krijgt een tiental mensen een zinvolle dagbesteding in de winkel en in de ateliers met het oog op doorstroming naar duurzame tewerkstelling. Het project wil zo een alternatief bieden voor de wegwerpcultuur van menselijk potentieel. Na de opstartfase waarin Laudato Si’ slechts twee halve dagen per week open was, zal de winkel voortaan vier halve dagen (op woensdag tot zaterdag van 13 tot 17 uur) open zijn.