Sant’Egidio sluit akkoord af met UNHCR

Opzet van het memorandum is het opzetten van een mondiaal samenwerkingskader voor een effectieve(re) respons op de noden van vluchtelingen.
20/12/2021 - 15:56
Het memorandum over vluchtelingen van Sant'Egdio met UNHCR
Het memorandum over vluchtelingen van Sant'Egdio met UNHCR © Sant'Egidio

De Sint-Egidiusgemeenschap heeft een akkoord ondertekend met de VN-Vluchtelingendienst UNHCR om de mogelijkheden voor humanitaire corridors uit te breiden, legale immigratie naar Europa mogelijk te maken en aan de criminele activiteiten van mensensmokkelaars in de Middellandse Zee of tussen Turkije en Griekenland een halt toe te roepen. De overeenkomst werd ondertekend door Filippo Grandi, hoge commissaris voor de vluchtelingen van de VN, en door professor Marco Impagliazzo, Sant'Egidio-voorzitter. 

In de jarenlange samenwerking hebben we de complementariteit tussen Sant'Egidio en UNHCR ervaren en ontdekt dat samenwerking ons allebei efficiënter maakt. De humanitaire corridors kunnen een model worden voor de hele EU, stelde Impagliazzo namens Sant'Egidio achteraf. In eerste instantie richt de samenwerking zich tot vluchtelingen bescherming nodig hebben, zoals slachtoffers van vervolging en geweld. Maar ook vluchtelingen met kinderen uit crisisgebieden en ouderen of zieken komen in aanmerking om via de humanitaire corridors naar Europa over te komen.

In het verleden konden via dergelijke humanitaire corridors al kwetsbare vluchtelingen uit kampen overkomen naar onder meer Italië, Frankrijk en België. De Sint’Egidiusgemeenschap zet zich in deze landen samen met andere partners ook in voor hun integratie in de samenleving en de zoektocht naar werk en onderdak. In het verleden waren het vooral vluchtelingen uit Syrië en Irak. Dit keer komen in eerste instantie kwetsbare vluchtelingen uit Afghanistan in aanmerking.

Bron: Sant’Egidio/Kathpress.at