Schattenzoeker ontdekt oudste kruisbeeld in Denemarken
30/03/2016 - 15:40
De Deense schattenzoeker Dennis Fabricius Holm heeft in de stad Aunslev met zijn metaaldetector een opmerkelijk kruisbeeld ontdekt uit de tijd van de Vikingen. Volgens specialisten gaat het om een uitzonderlijke vondst omdat het kruisbeeld volgens een eerste onderzoek zou dateren uit de eerste helft van de 10de eeuw. Dat betekent dat de contacten met het christendom ouder zijn dan algemeen werd aangenomen.
Keltische oorsprong
Volgens Rodolfo Papa, de voorzitter van de Pauselijke Academie voor Kunst en Letteren, mag uit deze vondst worden afgeleid dat er in Denemarken toen al contacten bestonden met het christendom. Dit kleine kruisbeeld van 4 cm behoorde wellicht toe aan een vrouw. Het bewijst minstens dat er toen al contact was met omliggende volkeren. We weten dat de Vikingen met hun snekken enorm veel reisden. In eerste instantie zeilden zij op hun eigen rivieren. Maar zij veroverden geleidelijk Europese kusten en bereikten later de Middellandse Zee. Tijdens hun expedities in Engeland of Ierland of meer nabije gebieden is er wellicht iemand in geslaagd om een intenser contact te leggen... Maar het is evenzeer mogelijk dat een jonge christen of zelfs een religieuze als gevangene mee werd teruggevoerd.
Contact met christendom is 50 of zelfs 100 jaar ouder
Nog volgens Papa is de Keltische oorsprong onweerlegbaar. Het kruisbeeld is in elk geval 50 tot 65 jaar ouder dan de Stenen van Jelling en zou wel eens de aanzet kunnen geven tot een herinterpretatie van de Vikingcultuur. Het kan bewijzen dat de contacten van de Vikingen met het christendom vijftig of zelfs honderd jaar ouder zijn dan tot op heden algemeen werd aangenomen, stelt Papa. De grootste van de twee stenen met inscripies in runenschrift werd opgericht in 965 door koning Harald I van Denemarken nadat hij het christendom in zijn rijk had geïntroduceerd. De steen wordt daarom ook soms het doopcertificaat van Denemarken genoemd.
Bron: Zenit/Radio Vaticana (Italiaans)