Scheldtirade van patriarch Kirill van Moskou tegen het Westen

De homilie van patriarch Kirill van zondag was een lange en ongemeen felle spirituele rechtvaardiging van de Russische invasie door president Poetin.
08/03/2022 - 17:43
Patriarch Kirill, tijdens de goddelijke liturgie in de kathedraal van Moskou
Patriarch Kirill, tijdens de goddelijke liturgie in de kathedraal van Moskou © ROC

Wie Rusland zegt weet dat ook tijdens deze oorlog in Oekraïne, waarvan de berichtgeving in Rusland veelal beperkt blijft tot de Krim en de Donbass, de Russisch-orthodoxe Kerk nooit ver weg is. De voorbije week kreeg patriarch Kirill in Moskou verzoeken uit de hele wereld om de invasie te veroordelen en op te roepen tot vrede. De kerkleider moet het daarvan ernstig op de heupen hebben kregen, want afgelopen weekend haalde hij furieus uit naar het Westen en de autocefale, maar niet door Moskou erkende Oekraïens-orthodoxe Kerk. 

Metafysische strijd tegen het Westen

In zijn homilie in de Verlosserkathedraal in Moskou op de zondag voor de start van de orthodoxe vasten benadrukte hij afgelopen weekend niet alleen het politieke belang van de gebeurtenissen die zich momenteel in Oekraïne voltrekken, maar ook het belang daarvan voor de redding van de mens. Zo haalde hij zwaar uit naar de Gaypride en diegenen die het protest daartegen met geweld onderdrukken

Kirill herhaalde het gebruikelijk staatsdiscours over de vernietiging van de Donbas, waarbij de zogenaamde 'genocide' (volgens officiële cijfers ca. 13.000 doden, maar voornamelijk aan de andere kant van de Russisch-gezinde separatisten) die daar zou plaatsvinden door president Poetin werd ingeroepen als reden voor de invasie. En terwijl wij onafgebroken overspoeld worden door de stroom aan ellende die door het Russische leger wordt aangericht, sprak de patriarch zijn verontwaardiging uit over de situatie in de Donbas, waar de repressie tegen en de uitroeiing van mensen al acht jaar aan de gang zijn en haalde hij uit naar de zogenaamde waarden die tegenwoordig worden voorgesteld door degenen die aanspraak maken op wereldmacht, met een buitensporige consumptie en een perverse vrijheid.

Mars van de waardigheid

Nog bedenkelijker was zijn metafysische rechtvaardigingvan de Mars van de Waardigheid die de zondaar moet aansporen tot bekering. En hij voegde eraan toe: Moge God zijn oordeel uitspreken over iedereen, zelfs over diegenen die de zwaarste verantwoordelijkheid dragen door de afgrond tussen de broers groter te maken en die met haat te vullen. Mogen de dagen van de veertigdagentijd ons leiden naar de vreugde van Pasen. Mogen ook diegenen die vechten, bloed vergieten en lijden vandaag de vreugde van de opstanding, vrede en rust binnengaan …

Bron: La Croix/Munera