Scheutisten floreren in Afrika

Op 8 september heeft opnieuw een groep van veertien Afrikaanse jongemannen hun eerste geloften afgelegd bij de missionarissen van Scheut.
17/09/2020 - 12:17
De generale overste, pater Charles Phukuta, en de nieuwe novicen
De generale overste, pater Charles Phukuta, en de nieuwe novicen © Vatican Media

De Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria (c.i.c.m.), zoals de missionarissen van Scheut voluit heten, beleven een bloeiperiode in DR Congo en bij uitbreiding in heel Afrika. Dat werd op 8 september - op het feest Maria Geboorte - duidelijk, toen in Kinshasa opnieuw 14 jongemannen hun eerste geloften hebben afgelegd als lid van de missiecongregatie die in 1862 door de Vlaamse priester Theophiel Verbist werden gesticht. De novices zijn  afkomstig uit DR Congo, Kameroen, Senegal, Haïti en Zambia.

Voor de gelegenheid was de generale overste van Scheut, pater Charles Phukuta, vanuit Rome naar Kinshasa afgereisd. Hij moedigde de toekomstige scheutisten aan tot een leven van dienstbaarheid, dat bestaat uit het doen van gewone dingen met buitengewone liefde. Scheutisten wereldwijd spoorde hij aan om trouw te blijven aan het oorspronkelijke charisma en de spiritualiteit, maar ook tot innerlijke vernieuwing van de congregatie. De gemeenschappen van Scheut nodigde hij uit om spirituele oases te scheppen waar zielen die dorsten naar God kracht kunnen putten in een vruchtbare en liefdevolle ontmoeting met Christus.

Scheutisten zijn vandaag actief in 22 landen wereldwijd: België, Nederland, Brazilië, Kameroen, China, DR Congo, Dominicaanse Republiek, Guatemala, Haïti, Hongkong, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Filippijnen, Senegal, Singapore , Taiwan, VS, Zambia en sinds 1992 Mongolië. De Congolees Charles Phukuta is sinds 2017 generale overste van de congregatie.

Bron: Vaticannews.va