Schilderij van Rubens opnieuw te zien in kerk in Keulen
Peter-Paul Rubens' schilderij De kruisiging van Petrus is na een grondige restauratie opnieuw te zien in de gotische Sint-Petruskerk in het Duitse Keulen. Het circa 2,5 bij 3,5 meter grote doek wordt door vele specialisten beschouwd als het laatste en meest persoonlijk werk van de barokke kunstenaar.
Het werk werd de voorbije 2,5 jaar door specialisten gerestaureerd. Dat gebeurde in een galerij ter plaatse in de kerk, achter een doek waardoor het aan het oog van de bezoekers was onttrokken. Sinds maandag hangt het dankzij een dozijn arbeiders en een grote kraan opnieuw – voorlopig achter een gordijn - op zijn oorspronkelijke plaats in het zuidelijke gangpad. Met Pasen wordt het schilderij opnieuw officieel onthuld.
De voorbije twee jaar hebben de restaurateurs vooral werk gemaakt van het wegwerken van een aantal verouderde retouches die tussen de jaren 1960 en 1990 aan het 380 jaar oude meesterwerk waren aangebracht. Het leek een beetje alsof een ei het schilderij had geraakt en de klodder vervolgens naar beneden was gelopen, vertelt Anna Pawlik, de restauratiespecialist van het aartsbisdom Keulen. De jezuïet Stephan Kessler van de Sint-Petruskerk voegt eraan toe: Zelfs de details in de donkere onderste helft van het schilderij zijn nu opnieuw te zien. Volgens hem woonde Rubens als kind een tijdje in Keulen. Hij kende de kerk ook erg goed en zijn vader ligt er begraven. Hij voltooide het werk kort voor zijn dood op 30 mei 1640 in Antwerpen. De restauratie kostte 85.000 euro.
Bron: KNA/Katholisch.de