Schilderijen in Sint-Martinuskerk van Denderbelle gerestaureerd

De Vlaamse overheid geeft premie van 16.356,56 euro voor de restauratie van twee beschermde schilderijen in de Sint-Maartenskerk van Denderbelle.
18/06/2021 - 10:00
De Sint-Martinuskerk in Denderbelle
De Sint-Martinuskerk in Denderbelle © Chris Bogaert/Onroerend Erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft  groen licht gegeven voor de restauratie van twee beschermde schilderijen van de Sint-Martinuskerk van Denderbelle. De twee schilderijen worden geconserveerd en gerestaureerd. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren. Het gaat om het doek De Heilige Martinus te paard die zijn mantel deelt met een bedelaar uit 1628 geschilderd door Jan Van Swaervelde en de Calvarie met Maria Magdalena, van de Vlaamse School, een doek uit circa 1600.

Minister Diependaele: Dit dossier heeft ook een directe impact op de werkgelegenheid voor kleinere en middelgrote bedrijven. Restaurateurs en ambachtslieden werken meestal in kleinere bedrijven in de erfgoedsector. Het zijn die ondernemingen die erg geleden hebben onder de coronacrisis en dreigen te verdwijnen bij gebrek aan werkgelegenheid. De relancemiddelen die nu ingezet worden houden deze sector aan de slag. Voor deze restauratiewerken wordt een premie van 16.356,56 euro toegekend. Door ons patrimonium te gebruiken als toeristisch uithangbord levert deze investering op termijn ook een  economische meerwaarde op. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.

Bron: Onroerend Erfgoed