Schip van Petrus wordt tentoongesteld in het Vaticaan

De Vlaamse Mirella Aponte (33), die opgroeide in Brasschaat, en haar vader Maurizio schonken de reproductie in april aan de paus.
09/10/2023 - 15:07
De bouw van de perfecte kopie van de boot uit de tijd van Jezus heeft twee jaar geduurd.
De bouw van de perfecte kopie van de boot uit de tijd van Jezus heeft twee jaar geduurd. © Vatican Media

Een replica van een boot uit de periode van Jezus wordt vanaf dinsdag tentoongesteld aan de toegang tot de Pauselijke Kunstcollecties. Dat kondigden de Vaticaanse Musea dit weekend aan. 

Het origineel werd in 1986 gevonden aan de noordwestkant van het meer van Tiberias. Onderzoek maakte duidelijk dat het schip dateert uit de tijd van Jezus. Daarom raakte de archeologische ontdekking in de pers al snel bekend als de ‘Jezusboot’ of ook wel ‘De boot van Petrus’. Het origineel wordt vandaag de dag tentoongesteld in het Israëlische Yigal Allon-museum in Ginosar. Het schip heeft een romp van 8,8 meter op 2,5 meter, een mast van 8 meter hoog, twee kleine voor- en achterdekken, een vierkant zeil en het kan tot vijftien mensen vervoeren.

De Italiaanse redersfamilie Aponte liet een exacte replica van het schip bouwen, die in april van dit jaar aan paus Franciscus werd voorgesteld.