Schönborn: 'Kerk doet alles om gezinnen te verdedigen'

De Weense kardinaal pareerde in Ierland ook kritiek op de pauselijke exhortatie 'Amoris Laetitia'.
16/07/2017 - 15:09

De kerk doet alles wat ze kan om gezinnen te ondersteunen, ook als die gezinnen niet-traditioneel zijn. Dat zei de Weense kardinaal Christoph Schönborn in Ierland, waar hij de World Meeting of Families toesprak.

Het gezin zal altijd de basis van elke maatschappij zijn,

aldus de kardinaal, ook al zijn er heel wat niet-traditionele vormen ontstaan omdat het raamwerk van de maatschappij zo sterk is veranderd.

Velen kiezen ervoor om niet te trouwen, maar laten we niet vergeten dat het huwelijk zoals we dat nu kennen in vorige eeuwen een voorrecht was. De kardinaal dook in zijn eigen familiegeschiedenis en zei dat zijn overgrootmoeder bedienden in huis had die omwille van hun status niet mochten trouwen.

Amoris Laetitia

Schönborn verdedigde ook uitvoerig de pauselijke exhortatie Amoris Laetitia, onder meer tegen de kritiek van kardinaal Müller. Die had bezwaren tegen bisschoppenconferenties die een eigen interpretatie gaven van wat Amoris laetitia zegt over de toegang tot de communie voor hertrouwde echtgescheidenen, terwijl de paus zelf sommige van deze interpretaties juist had toegejuicht. Wellicht onder meer daarom werd Müller vorige maand ontheven uit zijn functie als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer.

Bron: Catholic News Service