Schrijn van Heilige Corona wordt weldra tentoongesteld

Het reliekschrijn in goud, brons en ivoor staat al jaren verborgen in de schatkamer van de kathedraal van Aken.
31/03/2020 - 10:00

De Dom van Aken laat weten dat de relieken van de Heilige Corona, de patrones van de standvastigheid, openbaar wordt tentoongesteld zodra de coronapandemie achter de rug ligt. De domleiding had al van voor de uitbraak van het coronavirus gepland om het reliekschrijn van de heilige voor het eerst sinds 25 jaar opnieuw aan het publiek te tonen als onderdeel van een tentoonstelling over goudsmeedwerk. Die expo moet de jarenlange restauratie van de kathedraal bekronen.

De Akense kathedraal, die haar faam dankt aan keizer Karel de Grote, herbergt de relikwie van de Heilige Corona al sinds 997 na Christus. Volgens de overlevering werd Corona in de tweede eeuw na Christus als 16-jarige gemarteld. Toen zij hoorde dat de Heilige Vincent vanwege zijn christelijke geloof werd gemarteld, bekende zij haar eigen geloof. Vervolgens werd ook zij geëxecuteerd.

Daniela Loevenich, woordvoerder van de Akense Dom, verwacht meer dan gewone belangstelling voor de expositie van de relikwie, alleen al omwille van het virus met dezelfde naam. Daarom wordt het Sint-Coronaschrijn vroeger dan gepland tentoongesteld.

De naam van de heilige betekent kroon in het Latijn. Het virus kreeg dezelfde naam omwille van de kroonachtige uitzicht onder de microscoop.

Bron: CNA