Scorsese begint aan opnames van Jezusfilm

Een half jaar geleden kondigde de bekende Amerikaanse regisseur Martin Scorsese aan dat hij een Jezusfilm wil maken. Nu zijn er meer details bekend.
11/01/2024 - 12:15
Martin Scorsese op het Montclair Filmfestival 2023
Martin Scorsese op het Montclair Filmfestival 2023 © CC Neil Grabowsky via Wikimedia Commons

In mei 2023 had de regisseur een ontmoeting met paus Franciscus en kondigde hij het plan aan voor zijn nieuwe Jezusfilm. Hij zei daarmee te willen beantwoorden aan de oproep van de paus aan kunstenaars om hun talenten in te zetten voor hun geloof. Nu de opnames bijna van start gaan, zijn er nieuwe details bekend geraakt over het project. 

De film is gebaseerd op het boek Het leven van Jezus van de Japanse schrijver Endō Shūsaku. Die was ook al de inspiratiebron voor Scorseses film Silence uit 2016 over de christelijke missie van de jezuïeten in Japan.

Met zijn Jezusfilm wil hij de kern van de leer van Christus verkennen zonder openlijk te bekeren.

Ik probeer een nieuwe manier te vinden om religie toegankelijker te maken en de negatieve connotaties die geassocieerd worden met georganiseerde religie weg te nemen.

De film zal zich afspelen in de huidige tijd en ongeveer 80 minuten duren. Het script is klaar en de opnames starten dit jaar. 

Martin Scorsese is katholiek en staat bekend als erg gelovig. Hij maakte verschillende films met religieuze thema's. Onder andere het ophefmakende The Last Temptation of Christ (De laatste verzoeking van Christus) uit 1988. Sommige conservatieve christenen namen daar aanstoot aan omdat de verzoeking van Jezus eruit bestaat dat hij twijfelt aan zijn roeping en de dood aan het kruis vermijdt.

In 2021 maakte hij de documentaire Building a Bridge over de Amerikaanse jezuïet James Martin en zijn werk om de katholieke Kerk meer open te maken voor LGBTQ+-gelovigen. 

Bron: Katholisch (Duits)