Secretaris-generaal Wereldraad ontmoette patriarch Kirill

De reis van de secretaris-generaal naar Moskou vond plaats op verzoek van het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken (WCC).
17/10/2022 - 16:30

De secretaris-generaal ad interim van de Wereldraad van Kerken (WCC), de Romeense dominee en hoogleraar Ioan Sauca, heeft de voorbije dagen een bezoek gebracht aan Moskou. Hij had er een ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. Ze hebben het vooral gehad over het streven naar het bouwen van bruggen van vrede en verzoening door middel van overleg en dialoog. Dr. Sauca was vergezeld door pater Mikhail Gundiaev, de vertegenwoordiger van de Russisch-orthodoxe Kerk bij de WCC

Steun Russische invasie

De Russisch-orthodoxe Kerk is een van de grootste en belangrijkste lidkerken van de WCC. Het centraal comité van de WCC en recent ook het overleg van de lidkerken in Karlsruhe heeft oproepen om de Russisch-orthodoxe Kerk wegens haar steun voor de Russische invasie in Oekraïne uit te sluiten steevast afgewezen. 

Mild

In de ontmoeting met patriarch Kirill stonden de resultaten van de 19de Algemene Vergadering van de WCC van begin september in Karlsruhe en het document dat daar werd goedgekeurd over de oorlog in Oekraïne centraal. Daarin werd de invasie als illegaal en ongerechtvaardigd bestempeld, maar het document bleef al bij al mild voor de pro-Russische koers van het patriarchaat in Moskou. 

Bron: SIR