Secretaris Paul Gallagher op missie in Groot-Brittannië
Aartsbisschop Paul Gallagher, de nieuwe secretaris van de afdeling relaties met andere staten van de Heilige Stoel, prijst bij zijn afreis naar Londen de maatschappelijke vooruitgang van katholieken in de Britse samenleving en zegt dat hij tijdens zijn driedaags bezoek de regering wil overtuigen van samenwerking met de Heilige Stoel, omwille van de invloed van de Vaticaanse diplomatie op het wereldtoneel. Hij verwijst in het bijzonder naar de gemeenschappelijke strijd tegen mensenhandel of coöperatie bij de hulpverlening aan Syrië. Paul Gallagher werd in Liverpool geboren. Sinds 2014 is hij verantwoordelijke voor de relaties van de Heilige Stoel met andere staten, zeg maar Vaticaans minister van Buitenlandse Zaken.
Godsdienstvrijheid en religieuze diversiteit
Paul Gallagher bezoekt tijdens zijn rondreis onder meer de ministeries van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, maar ontmoet evenzeer katholieke kerkleiders en de anglicaanse aartsbisschop Justin Welby van Canterbury. Gallagher wil onder meer naar aanleiding van een serie rechtszaken zijn bezorgdheid uitspreken over de uitholling van de godsdienstvrijheid in de Britse samenleving. Zo werd eerder deze week nog een 38-jarige student sociale pedagogie uit Kameroen geschorst omdat hij op zijn facebookpagina een passage uit Leviticus had aangehaald, waarin homoseksualiteit als gruwel wordt bestempeld en zijn steun uitsprak voor de Amerikaanse weigerambtenaar Kim Davies. De student klaagt nu de universiteit van Sheffield aan wegens religieuze discriminatie, met het argument dat het ondenkbaar is dat ooit een moslim voor gelijkaardige uitspraken geschorst wordt.
Brexit
Het bezoek van de hoge vertegenwoordiger van het Vaticaan valt samen met het debat over de Brexit en het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. De Vaticaanse diplomaat weigert zich uit te spreken over het aanstaande referendum over de vraag of Groot-Brittannië binnen de Europese Unie moet blijven. Maar hij beklemtoont dat Groot-Brittannië moet bijdragen tot een verbetering van het leven in Europa, opdat Europa een leidende rol zou spelen in de internationale gemeenschap. Hij benadrukt de Britse verantwoordelijkheid om decennia van vrede, stabiliteit en welvaart in Europa mee in stand te houden.
Bron: Catholic Herald/Radio Vaticana (Duitstalig)/Kath.net