Seculiere instituten richten zich steeds meer op vrouwen

Meer en meer vrouwen vinden de weg naar deze bijzonder geëngageerde en moderne vorm van godgewijd leven.
26/08/2016 - 14:56
© Osservatore Romano

Op het overleg van deze week van een 150-tal afgevaardigden van seculiere instituten in Rome werd vastgesteld hoe er in sommige delen van de wereld, vooral in Latijns-Amerika en Azië, almaar meer vrouwen kiezen voor en aangesproken worden door deze moderne vorm van godgewijd leven, die na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan als eigentijds antwoord op de spirituele en apostolische noden van de moderne samenleving. De afgevaardigden konden echter niet aan de vaststelling onderuit dat er vooral ook in de westerse samenleving een sterke achteruitgang is, net als bij de roepingen in het algemeen.

De seculiere instituten worden gevormd door godgewijde mannen en vrouwen die actief en geëngageerd deelnemen aan het maatschappelijke leven. Leden engageren zich voor een leven van celibaat, armoede en gehoorzaamheid en zetten zich als individu in in hun eigen omgeving. Wereldwijd bestaat er een 200-tal seculiere instituten van diocesaan of pauselijk recht, veelal behorend tot spirituele families zoals de salesianen, franciscanen of dominicanen. Wereldwijd tellen zij naar schatting 35.000 leden.

Het overleg eindigde donderdag met de verkiezing van zeven vrouwen uit Frankrijk, Canada, India, Brazilië, Spanje en Polen en twee mannen voor de nieuwe raad van bestuur. Vooral de verkiezing van de Poolse religieuze Jolanta Spilarewicz is opmerkelijk. Zij wordt als eerste vrouw ooit lid van de overkoepelende uitvoerende raad. Tijdens de debatten van de afgelopen dagen werd vooral overlegd over de identiteit van de seculiere instituten in een veranderende wereld. Met betrekking tot Europa werd vooral vastgesteld dat de godgewijden worden uitgedaagd om in te spelen op de verarming, groeiende eenzaamheid en de vergrijzing.

Bron: Radio Vaticaan (Duitstalig)