Seksueel misbruik achtervolgt aartsbisdom Lyon

Na de huiszoeking van woensdag in het aartsbisschoppelijke paleis, volgden donderdag beschuldigingen tegen een priester wegens seksueel misbruik.
01/04/2016 - 15:40

De kritiek op de manier waarop het Franse aartsbisdom Lyon het seksueel misbruik door katholieke geestelijken in de jaren 1980 en 1990 heeft behandeld, blijft voor ophef zorgen in Frankrijk. Priesters die zich aan misbruik van minderjarige schuldig maakten, werden niet geschorst maar overgeplaatst en slachtoffers vonden nauwelijks gehoor bij kerkelijke verantwoordelijken. Enkele slachtoffers van langdurig misbruik pleegden zelfmoord omdat ze niet ernstig werden genomen. Daarvoor wordt nu ook kardinaal Philippe Barbarin aangeklaagd.

Geen ernstige fouten

Begin deze week namen kardinaal André Vingt-Trois, de aartsbisschop van Parijs, en mgr. Georges Pontier, de aartsbisschop van Marseille en voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, de verdediging van de huidige aartsbisschop van Lyon, kardinaal Barbarin, op zich. Barbarin had naar aanleiding van klachten van slachtoffers van priester Bernard Preynat, die tussen 1986 en 1991 verschillende minderjarige scouts seksueel zou hebben misbruikt, al onderstreept dat het misbruik vóór zijn aantreden in 2002 plaatsvond. Kardinaal Vingt-Trois onderstreepte eerder van de week dat hij niet gelooft dat kardinaal Barbarin ernstige fouten heeft gemaakt bij de behandeling van klachten over misbruik.

Huiszoeking en nieuwe klachten over seksueel misbruik

De Franse justitie viel woensdag binnen in de kantoren van het aartsbisdom Lyon. Daar werd gezocht naar documenten die moeten bewijzen dat het aartsbisdom op de hoogte was van het seksueel misbruik van minderjarigen door verschillende priesters uit het aartsbisdom. 

Donderdag volgde de heropening van een onderzoek na nieuwe klachten tegen de priester David G. uit het tweede arrondissement van Lyon. Tegen de geestelijke werd in 2006 al klacht neergelegd wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Maar de beschuldigingen werden toen geklasseerd. Door de opschudding in Lyon over de behandeling van het seksueel misbruik hebben zich recent enkele nieuwe slachtoffers van seksueel misbruik aangemeld. Daarop heeft justitie gisteren het onderzoek heropend.

Bron: Bfm.tv/M6 Info