Senegalese jongeren veroordelen geloofshaat

Volgens Seydina Ngom, vicevoorzitter van de groep 'Le Sénégal comme on l'aime', verenigen jongeren die zich inzetten voor het welzijn van het land.
26/04/2022 - 09:00
Samen voor het welzijn van het land en tegen de geloofshaat
Samen voor het welzijn van het land en tegen de geloofshaat © Le Sénégal comme on l'aime

Een 10.000-tal christelijke en islamitische jongeren is intussen al lid van de facebookgroep Le Sénégal comme on l'aime tegen religieuze onverdraagzaamheid. Naar eigen zeggen hopen zij met hun initiatief een dam op te werpen tegen het toenemende discours van haat, onverdraagzaamheid en religieus extremisme in Senegal.  

Van de naar schatting 17 miljoen inwoners is ruim 96 procent moslim. Toch wordt Senegal beschouwd als een model voor het samenleven van verschillende geloofsgemeenschappen. Dat wordt onder meer bewezen door de christen Léopold Sédar Senghor die er vanaf de jaren 1960 en 20 jaar lang president was. In januari 2022 werd de 47-jarige katholieke christen, Barthélémy Dias, verkozen tot burgemeester van de belangrijke stad Dakar. Moslims en christenen werken er in alle sectoren van het land, zowel publiek als privaat, probleemloos samen.

De voorbije jaren beleefde het land echter een opmars van islamitisch radicalisme en een groeiend haatdiscours van salafistische predikanten. Zij streven naar een politieke islam en proberen onder meer via liefdadigheidsverenigingen om de jongeren die slachtoffer zijn van werkloosheid, armoede en een gebrek aan vooruitzichten voor zich te winnen. 

Bron: Kipa-Apic