Serge Berten postuum ereburger van Menen

Op zaterdag 26 november wordt scheutist Serge Berten (1952-1982?) door het stadsbestuur van Menen postuum als ereburger gehuldigd.
22/11/2022 - 16:06

Op zaterdag 26 november om 16 uur in het Menense CC De Steiger wordt scheutist Serge Berten postuum gehuldigd als ereburger. De gemeenteraad van 3 februari 2021 heeft beslist om Berten het ereburgerschap toe te kennen om op die manier zijn engagement te herdenken. Hij verkoos als scheutist, vanuit zijn idealen, de arme landarbeiders te steunen in het verre Guatemala, staat te lezen in de uitnodiging van het stadsbestuur.  Berten werd op 19 januari 1982 met geweld door gewapende mannen in burger ontvoerd. Sindsdien is nooit  meer iets van hem gehoord. Zijn lichaam is nooit teruggevonden. Aangenomen wordt dat hij kort na zijn ontvoering om het leven is gebracht.

Scheut

Na het behalen van zijn diploma maatschappelijke werk aan de sociale hogeschool Ipsoc in Kortrijk, trok Serge Berten naar Guatemala om er zijn seminariestage als scheutist te voltooien. In 1981 legde hij zijn definitieve gelofte af als lid van de congregatie van het Onbevlekte Hart van Maria, zoals de missiecongregatie, die in 1862 door onze landgenoot Theofiel Verbist in de Anderlechtse wijk Scheut werd gesticht, voluit heet. Berten was als vormingswerker actief in, op de bevrijdingstheologie geïnspireerde basisgemeenschappen aan de zuidkust van Guatemala, waar hij plaatselijke verantwoordelijken opleidde. Hij engageerde zich in de strijd voor de lotsverbetering van de dagloners, die op de plantages van de grootgrondbezitters mensonwaardig werden behandeld en uitgebuit. Hij sloot zich aan bij het verzet tegen de militaire dictatuur, dat in een decennia aanslepende bloedige burgeroorlog genadeloos werd onderdrukt. Het geweld bereikte zijn hoogtepunt in de dictatuur van Ríos Montt (1982-83) met de massamoorden op de Mayaanse boerenbevolking, de Guatemalteekse Genocide. Op 19 januari 1982 werd Berten, samen met drie kompanen, in Guatemala-Stad, met geweld opgepakt. Eén van, een Spaanse jezuïet, wist te ontsnappen. Van de andere drie is er sindsdien geen enkel spoor. 

Programma

  • Verwelkoming door schepen van Ontwikkelingssamenwerking en Duurzaamheid Kasper Vandecasteele
  • Documentaire over Serge door leerlingen van 3de graad ASO Futurascholen Menen-Wervik.
  • Het verhaal van Serge, getuigenissen
  • Uiteenzetting door prof Stephan Parmentier (KU Leuven), De zaak Serge Berten, een kerndossier in de internationale strijd tegen straffeloosheid
  • Tussenkomst door de familie Berten
  • De fototentoonstelling van Piet den Blanken Vermist in Guatemala, niet vergeten is te bezichtigen in CC De Steiger.

Belangstellenden worden verzocht hun aanwezigheid te bevestigen, telefonisch op het nr. of 0486 070 012 of via E noord-zuid@menen.be, met vermelding van het aantal personen.

Lees ook: Zaak vermoorde scheutisten komt voor hof van assisen