Servisch-orthodoxe Kerk erkent autocefalie van Noord-Macedonië

De Servisch-orthodoxe kerkleiding heeft na jarenlang verzet de kerkelijke onafhankelijkheid van Noord-Macedonië unaniem goedgekeurd.
07/06/2022 - 12:30
Bisschop Stefan van Ohrid
Bisschop Stefan van Ohrid © Wikipedia

De Servisch-orthodoxe patriarch Porfirije heeft zondag in de kathedraal van Belgrado het decreet (de Tomos) over de volledige onafhankelijkheid (autocefalie) van de Kerk van Noord-Macedonië aan aartsbisschop Stefan van Ohrid en Noord-Macedonië overhandigd. Daarmee komt een einde aan een conflict dat 55 jaar heeft geduurd. De orthodoxe Kerk van Noord-Macedonië wordt de 16de autocefale Kerk van de wereldorthodoxie. 

De orthodoxen in het zuiden van het voormalige Joegoslavië hadden zich in 1967 eenzijdig afgescheiden van het patriarchaat van Belgrado. Sindsdien werd de kerk als schismatiek beschouwd. Het oecumenische patriarchaat van Constantinopel herstelde begin mei de eucharistische gemeenschap met de Noord-Macedonische Kerk. Tegelijk werd aan de Servisch-orthodoxe Kerk het recht verleend om administratieve kwesties tussen haar en de Kerk in Noord-Macedonië te regelen. Uiteindelijk keurde de Servische kerkleiding unaniem de kerkelijke onafhankelijkheid van Noord-Macedonië goed. De nieuwe kerkgemeenschap heet officieel Macedonische Orthodoxe Kerk - Aartsbisdom van Ohrid.

Volgens de meest recente volkstelling (2021) is 46 procent van de Noord-Macedoniërs orthodox, 32 procent is moslim en 0,4 procent is katholiek.

Bron: Kathpress.at