Servisch-orthodoxe Kerk kiest nieuwe patriarch

De verkiezing van een opvolger voor patriarch Irinej, die drie maanden geleden aan corona overleed, zal plaatsvinden op 18 februari in Belgrado.
10/02/2021 - 11:00
Patriarch Irenej
Patriarch Irenej © Servisch-orthodoxe Kerk

De Heilige Synode van de Servisch-orthodoxe Kerk kiest op 18 februari een nieuwe patriarch als opvolger van patriarch Irenej (Miroslav Gavrilović, 1930-2020), die  19 november 2020 aan de gevolgen van een coronabesmetting is overleden. De synode duurt in principe totdat de nieuwe kerkleider is gekozen, al wordt verwacht dat de nieuwe patriarch al op de eerste dag bekend zal zijn. Bijna 85 procent van de naar schatting 7 miljoen Serviërs is lid van de Servisch-orthodoxe Kerk. Wereldwijd telt de kerkgemeenschap zo’n 12 miljoen gelovigen .

De verkiezingsprocedure lijkt voor buitenstaanders veel ruimte te laten voor toeval. De aanwezige bisschoppen kiezen uit hun midden drie kandidaten, die minstens tien jaar in functie moeten zijn en van wie minstens de helft van de kiesgerechtigden vindt dat hij op die lijst moet staan. Daarna bepaalt een onschuldige hand wie van de drie geselecteerde kandidaten daadwerkelijk patriarch wordt. Hun namen worden op drie kaarten geschreven die in evenveel enveloppes worden gestopt. Die worden dan op hun beurt lukraak in een evangelieboek worden gestopt. Daarna trekt een monnik met onbetwist aanzien als biechtvader, die op 10 februari wordt aangeduid, een van de drie enveloppes uit het boek. De gelukkige wordt de nieuwe patriarch, die enkele dagen later geïntroniseerd wordt in kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Belgrado. Op een later tijdstip neemt de nieuwe patriarch zijn zetel in het patriarchaatsklooster van Sint-Sava in Pejë (Kosovo) in bezit.

Bron: Serbian Monitor/kro-ncrv.nl