Sexy Jezus zorgt voor controverse in Spanje

Ultra-conservatieven eisen dat de officiële poster voor de Goede Week in Sevilla wordt verwijderd wegens godslasterlijk, te verwijfd en te sexy.
01/02/2024 - 11:53

In Sevilla, in het zuiden van Spanje, nemen ze hun Goede Week serieus. Meer dan vijftig broederschappen dragen dan honderd beelden van Maria en Jezus door de stad tijdens verschillende processies, begeleid door muziek en mensen in puntmutsen (nazarenos). 

De poster waarmee de activiteiten van de Goede Week worden aangekondigd zorgt dit jaar voor controverse. Ongepast, godslasterlijk, te sexy, te verwijfd, zijn sommige van de kritieken die vooral klinken bij ultra-conservatieven en extreemrechts. Die eisen dat de poster wordt verwijderd. 

Kunstenaar Salustiano Garcia naast de poster die hij creëerde voor de Goede Week in Sevilla
Kunstenaar Salustiano Garcia naast de poster die hij creëerde voor de Goede Week in Sevilla © Belga Image

Kunstenaar Salustiano Garcia die het werk schilderde, is zelf van Sevilla. Tegen de Spaanse krant ABC zei hij verrast te zijn door de aanvallen. Zijn bedoeling was om een mooi en elegant werk te maken dat de lichtgevende kant van de Goede Week symboliseert. Het was trouwens de zoon van de kunstenaar die model stond voor het controversiële portret van Jezus. Er is niets in mijn schilderij dat niet al eeuwenlang in de kunst is weergegeven, verdedigde hij zich nog. Ik geloof dat mensen die slechte dingen over mijn werk hebben gezegd, of die er seksualiteit in hebben gezien, een beetje artistieke cultuur nodig hebben, grapte hij, verwijzend naar bijvoorbeeld El Greco’s Verrijzenis

Maar daar zijn niet alle kunstkenners het mee eens. François Boespflug, historicus van christelijke kunst, gelooft dat het werk respect en mysterie mist omdat het geen blijk geeft van terughoudendheid. Manuel Jover, journalist en auteur van Le Christ dans l'art, voegt eraan toe: Hij is een mannelijke canon van onze tijd, die een en al koketterie heeft en niet lijkt te investeren in spiritualiteit.

De aartsbisschop van Sevilla, José Ángel Saiz Meneses, riep op om het niveau van het debat te verhogen, zodat we ons op Christus kunnen concentreren. Het aartsbisdom verdedigde de artistieke vrijheid van de schilder om Christus naar eigen inzicht af te beelden. Ondertussen zijn tegenstanders een petitie gestart om de poster te laten verwijderen. 

Bronnen: Katholisch (Duits) ) - La Croix (Frans) - Belga