Sicilië bouwt kerk voor slachtoffers van de maffia

De bisschop van Cefalu kondigt de bouw aan van een kerk waarin maffiaslachtoffers worden herdacht, op grond die van de maffia in beslag werd genomen.
14/08/2023 - 13:27
De relikwie met het bebloede shirt van de zalig verklaarde Rosario Livatino in de kathedraal van Agrigento
De relikwie met het bebloede shirt van de zalig verklaarde Rosario Livatino in de kathedraal van Agrigento © VaticanMedia

In het Siciliaanse Campofelice di Roccella, een gemeente met een 6.000 inwoners in de Italiaanse provincie Palermo, wordt een kerk gebouwd waarin hulde wordt gebracht aan de slachtoffers van de maffia. De plannen voor de bouw van de kerk werden bekendgemaakt door bisschop Giuseppe Marciante van Cefalù. De kerk zal worden gebouwd op gronden die van de maffia in beslag zijn genomen. 

De twee patroons van de nieuwe kerk zijn Giuseppe ‘Pino’ Puglisi en Rosario Livatino.

Puglisi was een priester uit Palermo die in 1993 door de maffia werd doodgeschoren, nadat hij eerder al verschillende keren met de dood was bedreigd. Op zijn 56ste verjaardag werd hij voor zijn parochiekerk neergeschoten.

Livatino was een magistraat die maffialeden vervolgde en die in 1990 werd vermoord langs een Siciliaanse snelweg.

Puglisi werd in 2013 zalig verklaard, in 2021 viel dezelfde eer ook te beurt aan Rosario Livatino. Later werd duidelijk dat Livatino in Agrigento in hetzelfde gebouw woonde als de lokale leider van de Cosa Nostra. Zijn moordenaars bekenden dat zij aanvankelijk van plan waren om hem te vermoorden voor de kerk waar hij elke dag ging bidden bij het Heilig Sacrament. De magistraat raakte bekend door zijn uitspraak: ‘Als wij sterven, zal niemand vragen hoeveel wij geloofden, maar hoe geloofwaardig wij waren.’

Bron: Crux