Sint-Benedictusbasiliek in Norcia na 7 jaar heropend

Voor het eerst sinds het stadje zwaar werd getroffen door een aardbeving, is er in de basiliek opnieuw eucharistie gevierd.
30/10/2023 - 19:24
Norcia na de aardbeving
Norcia na de aardbeving

Renato Boccardo, aartsbisschop van Spoleto en Norcia, heeft in aanwezigheid van een 50-tal prominenten en tientallen gelovigen, de gerenoveerde Sint-Benedictusbasiliek in Norcia heropend en er opnieuw de eucharistie opgedragen. Het is de bedoeling dat de volledige restauratie tegen 2025 is voltooid. 

De bekende basiliek is toegewijd aan de stichter van de benedictijnen, die in Norcia werd geboren en die leefde van 480-547. In 1999 keerden ook de benedictijnen terug naar deze stad, waar hun orde ooit werd gesticht.

De basiliek werd op 30 oktober 2016 vrijwel volledig in puin gelegd toen enkele zware aardbevingen de regio in Midden-Italië troffen. Alleen de façade en de apsis van de kerk bleven gespaard. De beelden van de beroemde basiliek die in puin lag, gingen de hele wereld rond. Dankzij de financiële steun van de Europese Unie en de Italiaanse overheid kon de kerk worden heropgebouwd op de oorspronkelijke locatie. De eerste fase van de heropbouw, waarbij massieve bakstenen de oude stenen aanvullen, heeft 3,4 miljoen euro gekost. Er is gekozen voor een combinatie van oud en nieuw om de kosten te beperken.

Ook het nabijgelegen klooster van de benedictijnen werd door de aardbevingen vernield. Zij hebben besloten om niet meer naar het centrum van Norcia terug te keren en om zich met een twintigtal kloosterlingen op een locatie buiten de stad te vestigen, waar een nieuw klooster wordt gebouwd.

Bron: La Repubblica