Sint-Eustachiuskerk in Scherpenheuvel wordt gerestaureerd
De dienst Onroerend Erfgoedstelt 2.874.388,55 euro ter beschikking voor de restauratie van de Sint-Eustachiuskerkin Scherpenheuvel-Zichem. De kerk is sinds 1942 beschermd als monument omwille van haar artistieke, historische en archeologische waarde. De gotische Sint-Eustachiuskerk werd gebouwd tussen 1300 en 1500. Het laat 14de-eeuwse centrale glasraam in het koor is het oudste in ons land.
Dankzij deze restauratiepremie kan de langverwachte restauratie van de Sint-Eustachiuskerk beginnen. De kerk is een gotisch pronkstuk met het oudste glasraam van België. Na de restauratie zal de kerk niet alleen voor de eredienst, maar ook voor andere activiteiten worden, zoals bijvoorbeeld tentoonstellingen, zegt minister Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed.
De Sint-Eustachiuskerk is momenteel in slechte toestand. Er vallen regelmatig brokstukken van de gevel en de samenstelling van het metselwerk is slecht, waardoor de stabiliteit van het gebouw in het gedrang komt. Daarom wordt nu gestart met restauratiewerken. Er worden beveiligings- en consolidatiewerken uitgevoerd en het 14de-eeuwse gebrandschilderde glas-in-loodraam wordt geconserveerd. Loshangend pleisterwerk wordt verwijderd en muurschilderingen worden geconserveerd. Ook de altaren en het koorgestoelte worden opgeknapt. De kerk behoudt haar bestemming als kerk. Er wordt nagedacht hoe het monument een medegebruik of nevenbestemming kan krijgen.
Bron: Onroerend Erfgoed