Sint-Gertrudiskerk in Etterbeek wordt niet heropgebouwd

De sterk oplopende kosten voor de heropbouw dwingen tot een erg moeilijke beslissing.
23/06/2023 - 09:00
Enkel de kerkklokken getuigen nog van de Sint-Gertrudiskerk
Enkel de kerkklokken getuigen nog van de Sint-Gertrudiskerk © DR/Cathobel

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel ziet af van het project voor de heropbouw van de Sint-Gertrudiskerk in Etterbeek. Die beslissing is met spijt genomen, rekening houdend met alle elementen en alle mogelijke opties vergelijkend. De moeilijke beslissing is op 20 juni aan de parochianen bekendgemaakt. 

De neogotische Sint-Gertrudiskerk uit 1885 werd in 1993 afgebroken, toen de klokkentoren van de kerk aan het Van Meyelplein in Etterbeek dreigde in te storten. Daarna werd al snel een fonds opgericht voor de wederopbouw van een kerk op dezelfde plaats. Het Gewest leverde uiteindelijk ook een vergunning af aan de kerkfabriek, eigenaar van het stuk grond aan het Van Meyelplein. Maar door de coronapandemie zijn de bouwkosten inmiddels spectaculair gestegen. 

Binnen het aartsbisdom Mechelen-Brussel vond in de maand mei 2023 dan de delicate afweging plaats waarbij alle elementen in aanmerking werden genomen en alle mogelijke opties werden vergeleken. Na het wederopbouwproject sinds 1993 te hebben ondersteund, besloot het aartsbisdom Mechelen-Brussel daarop om af te zien van het project om de kerk te herbouwen.

Bron: Infocatho