Sint-Godelieveabdij in Brugge wordt publiek toegankelijk

Brugge neemt de St-Godelieveabdij in erfpacht en wil ze publiek toegankelijk maken. De vzw Camino zocht jarenlang naar een christelijke bestemming.
31/10/2019 - 10:41

De stad Brugge heeft een akkoord bereikt met de vzw Camino Brugge, een initiatief van diocesane congregaties van religieuzen uit het bisdom Brugge, over de toekomst van de Sint-Godelieveabdij in Brugge. Daarin is ook bepaald dat de kerk in de abdij haar sacrale functie zal behouden.

Herbestemming

De stad Brugge neemt de historische abdij voor een periode van vijftig jaar in erfpacht en zal de abdij met haar tuin en moestuin ook openstellen voor het publiek. Bovendien wordt overwogen om ruimte in de abdij ter beschikking te stellen voor verenigingen uit de regio. Brugge Foundation, een stichting om waardevol erfgoed te beschermen, staat in voor de fondsenwerving om nieuwe toekomstgerichte functies in de gebouwen en de tuinen onder te brengen. Volgens de stichting wordt er zo meteen ook voor gezorgd dat het waardevolle gebouw uit de handen blijft van projectontwikkelaars.

Benedictinessenabdij

De abdij van de heilige Godelieve werd in 1623 door Henricus vanden Zype, gesticht in ter Boeveriestraat. Tijdens de Franse revolutie werden de gebouwen van de abdij geconfisceerd en verkocht. Later vestigden zich er zusters benedictinessen. De benedictinessen verlieten de abdij in 2014 en de abdij en haar patrimonium werden overgenomen door de vzw Camino Brugge, die voortaan het beheer en het onderhoud ervan op zich zal nemen. De vzw engageerde zich om te zoeken naar een herbestemming opdat de historische abdij een christelijk centrum zou blijven in de stad Brugge. Na een zoektocht van drie jaar wordt de abdij nu in erfpacht gegeven aan de stad Brugge.