Sint-Godelieveprocessie erkend als immaterieel cultureel erfgoed

Duizend figuranten in historische klederdracht beelden op zondag 9 juli in Gistel het leven, de marteldood en de mirakels van Sint-Godelieve uit.
05/07/2017 - 13:35
De Godelieveprocessie in Gistel
De Godelieveprocessie in Gistel © Philippe Keulemans

De Sint-Godelieveprocessie, die jaarlijks op de zondag na 5 juli door de straten van het West-Vlaamse Gistel trekt, is door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed. De processie wordt nu ingeschreven op de erfgoedlijst, waarmee de Vlaamse overheid wil bijdragen tot de zichtbaarheid van ons immateriële culturele erfgoed en het bewust ermee omgaan wil stimuleren.

Werelderfgoed

Volgens historische documenten ging de processie al uit in 1459. In 2012 werd zij ingrijpend vernieuwd. De optocht kan jaarlijks, afhankelijk van het weer, rekenen op 5 à 10.000 bezoekers. De initiatiefnemers hopen dat de optocht, die komende zondag voor de 557ste keer plaatsheeft, weldra ook wordt erkend als Werelderfgoed. Er is een dossier opgesteld om de processie van Gistel te laten inschrijven in de aparte lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid bij de Unesco. Het processiecomité hoopt de procedure voor de Unesco-erkenning volgend jaar definitief in gang te zetten.

Duizend jaar Godelieveverering

De verering voor de Heilige Godelieve gaat terug tot de millenniumwisseling. De bakermat van de Sint-Godelieveverering in Vlaanderen en Noord-Frankrijk ligt in het West-Vlaamse Gistel. Volgens de overlevering werd Godelieve hier in 1070 in opdracht van haar echtgenoot Bertolf, de toenmalige Heer van Gistel, gewurgd. Later werden haar leven en haar mirakelen opgetekend door de monnik Drogo uit de vroegere abdij van Sint-Winoksbergen (het huidige Bergues in Noord-Frankrijk). Zijn geschrift, de Vita Godeliph, lag aan de basis van de heiligverklaring van Godelieve in 1084 door Radbout II, bisschop van Doornik-Noyon. Omstreeks 1100 werd op de plaats van de marteldood van de Heilige Godelieve ook nog een klooster van benedictinessen opgericht.

Bezoek de website van de Sint-Godelieveprocessie in Gistel.

Bron: Godelievecomite/Het Laatste Nieuws/De Standaard