Sint-Martinusparochie in Olen schenkt hemelwater

De Scheppingsperiode van 1 september tot 4 oktober 2021 spoort kerken aan tot meer milieubewustzijn.
23/08/2021 - 15:49

Naar aanleiding van de jaarlijkse Scheppingsperiode, die in september in onze parochiekerken wordt gehouden, kunnen bloemen en planten van de begraafplaats van Olen-centrum vanaf september met hemelwater begoten worden. De plaatselijke Sint-Martinusparochie liet daarvoor naast de kerk een watertank van 1.000 liter plaatsen. Zo gaat regenwater, dat anders rechtstreeks langs de riolering wegloopt, niet verloren. De parochie sluit niet uit dat er later nog een tweede tank wordt geplaatst.

Lees verder onder de foto's.

De inwoners van Olen zijn voortaan gezegend met hemelwater
De inwoners van Olen zijn voortaan gezegend met hemelwater © Sint-Martinusparochie Olen

De parochie in het centrum van Olen plantte vorig jaar ook al een appelboom naast de kerk, toen de scheppingsperiode samenviel met de viering van de vijfde verjaardag van de publicatie van Laudato Si’. In die de groene encycliek moedigdt paus Franciscus ‘alle mensen van goede wil’ aan om met respect en eerbied om te gaan met de aarde en de armen. Dit jaar ontstond de idee om het regenwater van een gedeelte van het dak van de kerk op te vangen, met het oog op hergebruik. De inspiratie voor het initiatief werd aangereikt door Ecokerk, die het milieubewustzijn van onze parochies en kerkgemeenschappen tracht aan te scherpen. In Gent vangen 47 kerken al langer samen jaarlijks zo’n 45 miljoen liter regenwater op. Met de medewerking van Karel Nijs, hoofd van de Technische Dienst van de gemeente Olen, en Luc Ven, de verantwoordelijke voor gebouwen, werd bekeken hoe zo’n project ook in Olen vorm kon krijgen. Steven Andries van de bouwdienst van de gemeente zorgde mee voor de praktische uitwerking.

De denkoefening resulteerde uiteindelijk in de plaatsing van een tank van 1000 liter naast de Sint-Martinuskerk. Omdat zo’n tank geen fraai zich is, werd daarrond een houten omheining geplaatst. Het regenwater kan zo voortaan gebruikt worden om er de bloemen en planten op het kerkhof mee te gieten. Ook medewerkers van de Groendienst kunnen gebruik ervan maken en zelfs buurtbewoners zijn er welkom om water te tappen voor huishoudelijk gebruik.

Laat weten hoe ook uw parochie met originele initiatieven inzet op een groene toekomst via kerknet@kerknet.be